Gandi'nin seçimi!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısının ardından milletvekili adaylarının belirlenmesinde yüzde 85 oranında ön seçim yapacaklarını açıkladı.
Kılıçdaroğlu, önceki akşam da NTV’de iddiasını detaylandırdı. Ankara, İstanbul, İzmir’de hakim gözetiminde ön seçim yapacaklarını ilan etti:
”Bazı yerlerde eğilim yoklaması yapacağız. Çünkü yüzde 15’lik genel merkez kontenjanı kullanırken yüzde 5 siyasi partiler kontenjanına girmediği için oraya yargıç gelmiyor. Ama gelmezlerse noterlerle konuşalım gelsinler her sandığın başına seçimi öyle yapalım dedik.”
Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımı son derece önemli. CHP liderinin daha önce “Parti içi demokrasiyi hayata geçirme” sözü seçim düzleminde listelere yansıtılabilirse, kuşkusuz sandığa etkisi pozitif olacaktır.
***
CHP Baykallı 20 yılda ön seçimi tabanın istediği oranda yaşama geçirmeyi başaramamıştı. Adaylar ağırlıklı olarak merkez yoklaması ile saptanıyor, örgüt listelerde kendini görmekte güçlük çekiyordu.
2010’da işbaşına gelen Kılıçdaroğlu, 2011 seçimlerinde yüzde 30’un üzerinde ön seçim gerçekleştirmişti.
Uzun yıllar ön seçime mesafeli duran CHP yönetiminin demokrasiyi işleterek, örgüte kulak verip, katılımcı anlayışla listeleri oluşturması örgütte sinerji yaratacaktır.
Adayların yüzde 85’inin ön seçimle belirlemesi tabanını ateşleyecek, aynı zamanda seçmene de önemli bir mesaj verecektir.
Yüzde 5 genel başkan ve yüzde 10 genel merkez kontenjanının listelere nasıl yansıyacağı da belirleyici olacaktır ama ön seçim çıkışı daha şimdiden tabanda heyecan fırtınası estirmeye başlamıştır.
***
CHP Parti Meclisi (PM) pazar günü bu tartışma özelinde toplanıyor. Partinin en büyük yönetim organı adayları belirleme yöntemini masaya yatıracak. Ön seçim yapılacak iller, genel başkan ve genel merkez kontenjanın nasıl kullanılacağı karara bağlanacak.
Tabanın beklentisi ön seçimin “hakim gözetiminde, üyelerle” yapılması. Örgütler, “eğilim yoklaması, noter ya da partili gözetiminde ön seçime” karşı çıkıyor. Genel merkezin havası ise son dakikada değişmezse üç büyük il dahil olabildiğince “hakim gözetiminde” ön seçimi yaşama geçirmek.
***
Tabanın yüzde 15 kontenjanın kullanılmasına ilişkin endişeleri var. Hem yöntemi hem de CHP dışından gösterilecek adayların seçimi konusunda kaygılar dile getiriliyor.
Ekmelettin İhsanoğlu anımsatması yapılarak, CHP’nin merkez sağdan göstereceği adaylar konusunda son derece “seçici ve özenli” olması isteniyor. Kontenjan kullanımında temel eleştiri şöyle:
“CHP son seçimde 135 milletvekili çıkardı. Ankara, İstanbul, İzmir başta seçilebilecek yerlerden kullanılacak yüzde 15 genel merkez kontenjanı 84 milletvekili demek. Bu durumda örgütün talebi tam olarak listelere yansımayabilir. Genel Merkez bu endişeyi gözeterek tercihini yapmalıdır”
‘Fermuar yöntemi’ öne çıkıyor
Parti yönetiminde kontenjan kullanımına yönelik iki görüş öne çıkıyor. Fermuar yöntemi ve kontenjan adaylarının ilk sıralara yerleştirilmesi.
Fermuar yöntemi şöyle: Örneğin Ankara birinci ve ikinci bölgede 1-3-5 sıraları genel başkan belirleyecek, 2-4-6 sıralar ön seçimden gelecek. Ankara’da 6, İstanbul’da üç bölgede 5’er isimden 15, İzmir’de iki bölgede 3’erden 6 adaya Kılıçdaroğlu karar verecek.
İlk sıralar yöntemi tercih edilirse örneğin İstanbul’daki üç bölgenin ilk beş sırası yine Kılıçdaroğlu tarafından saptanacak. Ankara’da iki bölgenin ilk üç sırası, İzmir’de iki bölgenin ilk üç sırası genel başkanın listesindeki isimlerden oluşacak. Alt sıralar ise ön seçimle gelecek.
***
Parti kararının nasıl oluşacağını pazarın ardından göreceğiz. Ancak kulislere sızan bazı bilgiler bize ipuçları verebilir.
Kılıçdaroğlu yüzde 5 kontenjan kullanırsa, 28 isim belirleyebilecek. Yüzde 10 genel merkez kontenjanı ile bu sayı 84’e ulaşıyor.
Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun sadece 40 ismi seçilebilecek yerlerden göstermek istediği fısıldanıyor. Bu iddia yaşama geçerse örgüt uzun aradan sonra ilk kez listelere damgasını vurma şansını yakalayabilir. 100’ün üzerinde milletvekili örgütün onayı ile Meclis’e adım atabilir.
***
Kılıçdaroğlu’nun listesini yaparken “örtülü üç dönem kuralı” uygulayacağı, daha çok genç ve kadın adaya yer açabileceği de belirtiliyor. Ön seçime girecek adayları bu bağlamda teşvik etmesi de bekleniyor.
Peki CHP lideri İstanbul’da ön seçime girecek mi?
Son anda karar değişikliği olmazsa girmeyeceği izlenimini edindim...
***
Bir kulis de Antalya’dan....
Eski CHP Lideri Deniz Baykal, İzmir’de ön seçim çağrısı yapmıştı. Genel merkezin Antalya’da ön seçim kararı alması kesin gibi...
Baykal ön seçimden rahatlıkla çıkacaktır. Ancak ekibinden isimleri seçtirmesi o kadar kolay olmayabilir.
***
CHP kritik bir kararın arifesinde...
Örgütün gözü Kılıçdaroğlu ve PM’nin üzerinde...
Gandi Kemal’in kritik seçimi önemli olacak.
Tabanın sesini dinleyip seçim kampanyasını “demokrasi şölenine” çevirmek, örgütle el ele sandığa yürümek elinde...
CHP önce her bir üyesinin onayını alacağı tabanına; sonra da halka gitmelidir...
Aksini halde örgütün rengini yansıtamadığı listelerle yola çıkan bir CHP’nin seçimlerde şansı olabilir mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar