İsviçre'deki hesaplar

Listelere  ilgi duyulan bir dönemden geçiyoruz. Bugünlerde benim de merak ettiğim bir liste var: HSBC’nin İsviçre şubesinde gizli hesabı olan Türklerin listesi!
Şimdilik tek bir ad biliyoruz: Selim Alguadiş. Ama o devede kulak bile sayılamaz.  Çünkü, sızdırılan bilgilere dayanarak medyaya verilen bilgilere göre o şubede 3105 Türk’e ait 4584 hesap varmış.  Bu hesaplarda yatan para 3.5 milyar doları buluyormuş.
Bu 3105 hesap sahibinin kimler olduğunu merak etmiyor musunuz?  Ben ediyorum.  Bir listede sıralansalar da görsek.

***

HSBC’nin İsviçre şubesinden  bilgileri sızdıran kişi  “Durun bakalım, bugüne kadar ortaya çıkanlar buzdağının tepesi bile sayılmaz!” demiş.  Devamı gelecekmiş.  Birilerinin uykusunun kaçtığını ve yüreklerinin hopladığını tahmin edebilirsiniz.
Bu bankanın (eminim kimi başka bankaların da) para aklamak isteyenlere özel danışma servisi verdiği, vergi kaçakçılığı için bir çeşit danışmanlık yaptığı iddialar arasında.  Bu şekilde kaçırılan ya da gizlenen paraların toplamı yüz milyar dolarları buluyor.
Şimdiye kadar açıklanan isimler arasında Fas Kralı’ndan, Bahreyn veliahtına, Putin’in yakın dostu Timçenko’dan Clinton Vakfı’na kimler kimler var…
Ve daha kimler kimler olacak?  İşte benim merakla beklediğim liste o.

***

Bertold Brecht’in ünlü bir sözü vardır:  “Banka soymak,  banka kurmanın yanında hiç kalır,” şeklinde çevirilebilir.
Günümüzde bankacılık sisteminin ulaştığı çürümüşlük düzeyine bakınca insan Brecht’in ne demek istediğini çok daha iyi anlıyor.  Günümüzde bankalar,  küresel çapta gittikçe daha vahim boyutlar alan ekonomik eşitsizliğin baş dinamosu olarak hizmet veriyorlar.
Hizmet veriyorlar dedimse, çok zenginlere ve karunlara hizmet veriyorlar.

***

Dünya basınında manşetlere tırmanan ve daha bir süre devam edecek olan bu haberin benim için önemli yanlarından birisi soruşturmacı gazeteciler arasında geniş bir işbirliğinin ürünü olması.
Yıllarca yazdım, söyledim:  Hırsızlar işbirliği yapıyor, polisler işbirliği yapıyor, her ikisini de gözetlemekle görevli soruşturmacı gazeteciler niçin işbirliği yapamıyor?
Bu yönde atılan adımların sonucunda bugün soruşturmacı gazeteciler de işbirliği yapıyor.  HSBC haberini hazırlayan kuruluşun adı The International Consortium of Investigative Reporters (ICIJ).  Uluslararası Soruşturmacı Haberciler Konsorsiyomu.  Bu Konsorsiyum 65 ülkede 185 soruşturmacı  haberciden oluşuyor.  1997 yılında Amerika’da Center for Public Integrity adlı projenin bir dalı olarak Chuck Lewis adlı gazeteci tarafından kurulmuş.  Özellikle sınır ötesine uzanan, çok uluslu yolsuzluk olayları üzerinde yoğunlaşıyor.  Hazırladıkları haberler dünyanın en saygın gazetelerinde çıkıyor.

Konsorsiyum, kar amacı gütmeyen, tamamen bağışlarla finanse edilen bir kuruluş.  HSBC ile ilgili bilgileri Fransız Le Monde gazetesi aracılığı ile elde etmiş. Uzun bir süre üzerinde çalışarak yayınlanabilir hale getirmiş...
Bakalım daha neler var?  Ben o listeyi bekliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar