Ekonomi bürokrasisi seçim meydanlarına koşuyor

Haziran ayında yapılacak genel seçimler görünen o ki en çok bürokrasiyi heyecanlandırdı, zira günlerdir Ankara’dan istifa haberleri geliyor. Hatta geçenlerde bir gazetenin internet sitesi “Ankara’da 10 dakika boyunca istifa haberi gelmedi” başlığıyla durumun çarpıcılığını ifade etmişti.

Tüm bakanlıklarda olduğu gibi ekonomiyi ilgilendiren bakanlıklarda ciddi bir siyaset rüzgarı esiyor, her dönem alışkınız da bu dönem biraz daha hızlı esiyor bu rüzgar. AKP’nin “3 dönem kısıtı” kararı alması nedeniyle 12 yıldır TBMMM’de, bakanlık koltuğunda gördüğümüz birçok isim değişecek. Artık bürokrasinin de tamamen hükümetin eğemenliği altında olduğu bir durumda boşalan koltukları bürokratların doldurmak istemesi normal. Kimine de “dokunulmazlık” zırhının gerektiğini söylemeye gerek bile yok…

Ekonomi bakanlıklarında istifa ederek siyasete giren isimler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı kişiler de var. Örneğin son dönemin çok konuşulan isimlerinden Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan… İlhan’ın adı, tasarruf genelgesini delen bürokrat olarak gündeme gelmişti. Başbakanlık tasarruf genelgesine aykırı olarak, “Mercedes” makam aracı kullanan SGK Başkanının, makam hizmetlerinde kullanılan iki ayrı aracının daha bulunduğu belirlenmişti.
SGK’nın ilk kadın başkanı olma ünvanına sahip Gökalp’in, kendisine tahsis edilen 175 metrekarelik lojmanı küçük bulup, iki lojmanı birleştirerek tek daire hâline getirdiği de haber konusu olmuştu.
Bir diğer şaşırtıcı istifa haberi de Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan’dan geldi. Daha birkaç hafta önce milletvekililiği gibi bir düşüncesi olmadığını gazetecilere açıklayan Turhan, önceki gün akşam saatlerinde istifasını verdi. Hangi partiden aday olacak sorusu gereksiz olduğu için yazma gereği bile duymuyorum.

Hızlı trenciler de siyaseti seçti
Dikkat çeken ancak çok da şaşırtıcı olmayan bir diğer istifa da TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ınki oldu. 2003 yılından itibaren Yüksek Hızlı Tren projeleri ve Marmaray başta olmak üzere 100’ü aşkın önemli projede görev alan Karaman, AKP’den aday olmak için istifa etti. Demiryolculardan bir diğer istifanın sahibi de TCDD Pazarlama Daire Başkanı Mehmet Aycı oldu.

Maliye’nin kilit ismi de ayrılanlar arasında
İstifa edenler arasında yaklaşık 6 yıldır Maliye bürokrasisinin başında bulunan Müsteşar Naci Ağbal da bulunuyor. Kulislerde, Ağbal'ın milletvekili seçilmesi durumunda yeni hükümette ekonomide önemli görevler alacağı konuşuluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı da aday adaylığı için istifa etti. Kavaklı, 2003-2007 yılları arasında TİKA Başkanlığı yapan Hakan Fidan ile Daire Başkanı olarak çalıştı.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, milletvekilliği aday adaylığı için istifa etti. Kırşan, yazılı açıklamasında, 2015 Yılı 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, Batman’dan AKP milletvekili aday adayı olmak üzere istifa ettiğini açıkladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar