SGK'na ödediğim primleri geri alabilir miyim?

Merhabalar Hüseyin Bey

Ben kadın bir okurunuzum 1979-1989 yılları arasında sigortalı 1,300 iş günüm var. 54 yaşındayım. Anne ve babadan (SSK-Bağ-Kur) yetim maaşı alıyorum. SSK ya ödediğim primlerimi iade alabilir miyim? Cevabınız için çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Aslında bu bizim pek önermediğimiz bir konu olmakla birlikte emeklilikten tamamen umudunu kesmiş olanlar için bir hak ve bilinmesinde fayda var. Önce niçin önermediğimizi açıklamalıyım; Çünkü esas olan sigortalı bir işte çalışmaya başlayan birinin emeklilik yaşı, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlayıp emekli olmasıdır. Hiç kimse bu primleri bir gün geri alırım diyerek sigortaya prim ödemez. Hedef bu değildir. Ayrıca zaten SGK da sadece emeklilik yaşını doldurduğu halde diğer koşulları yerine getiremeyip emeklilik hakkı elde edemeyenler toptan ödeme adı altında prim iadesi yapmaktadır. Siz sigortaya
başlangıç yılı itibarı ile eski yasaya tabi olduğunuzdan kadınlar için gerekli olan 58 yaşınızı doldurduğunuzda halen emeklilik şartlarını yerine getirmediyseniz (ki çalışmadığınız için getirmemiş olacaksınız) kuruma başvurarak primlerinizin iadesini talep edebilirsiniz. İyi günler

İş arama iznini nasıl kullandırmalıyız?

Merhaba Hüseyin Hocam,

İhbar süresi içinde iş arama izni kullandırmak veya kullanmadığı iş arama izin süresini hesaplamak için yöntem konusunda sizden bilgi alabilir miyim?

Kanunen iş arama izni günlük 2 saat, biz bunu gün açısından hesap edecek olursak, sekiz haftalık ihbar izni olan bir personelin saatlerini toplama veya bunu güne çevirme konusunda beni aydınlatabilir misiniz? Çalışma saatlerimiz hafta içi 08.30 – 18.00, Cumartesi günleri de yarım gün çalışıyoruz. Bu kapsamda ihbar izni kullandıracağımız personele, haftanın altı günü çalıştığımızdan dolayı, 6x2 saat=bir hafta da 12 saat mi kullandır malıyız? Evet, ise, bunun güne olan karşılığı tam olarak nedir? Ya da bunu saat olarak değil de gün olarak kullandıracaksak eğer, bir haftada çalışma süresinin karşılığı olan izin süresi ne kadar gündür? Mola sürelerini çıktığımızda 7.5 saat fiili çalışmaya göre mi günlük 2 saat kullandıracağız? Yoksa mola süreleri dahil olan günlük 9.5 saat çalışma süresi üzerinden mi? Ayrıca kullanmadığı ihbar izin ücretlerini kendisine bordroda ne şekilde verebiliriz?

Saygılarımla,

Merhaba Sayın okuyucumuz


İş yasamıza göre işçiye verilecek olan iş arama izni günde 2 saat olmalıdır. Bu 2 saatlik izin iş günü bazında hesap edilmelidir. Sekiz haftalık bir ihbar öneli süresi 56 güne tekabül eder. Bu durumda 56*2 =112 saatlik bir iş arama izni söz konusu olur. İşçinin bu izni toplu kullanma hakkı vardır. Çalışma süreniz günlük 7,5 saat ise 112/7.5= 15 günlük bir toplu izin söz konusu olur. İşçiye iş arama izni kullandırılmayıp çalıştırılırsa çalıştırıldığı her saat için yüzde 100 zamlı ücret ödenmelidir. İşçinin kullandırılmayan iş arama iznini ücret bordrosunda iş arama izin ücreti başlığı altında bir ödeme kalemi açarak ödeyebilirsiniz. Bu ödeme tıpkı ücret gibi tüm yasal kesintilere tabidir.

İyi günler

Yüzde kaç raporla emekli olabilirim?


Ben 1980 doğumluyum. 3,400 ödenmiş prim günüm var. Bende epilepsi sinir birde sağ ve sol omuzum devamlı çıkıyor. Yüzde kaçla emekli olabilirim.

Saygılar

Merhaba Sayın okuyucumuz

Bir çalışanın malulen emekli olabilmesi bakımından çalışma gücünün 2/3’ünü kaybetmiş olması gerekiyor. Rapor açısından da yüzde 60 iş göremezlik söz konusu olmalıdır. Bunun için alınacak heyet raporunun SGK sağlık kuruluna sunulması ve bu kurulun onay vermesi gerekiyor. Prim ödeme gün sayınız yeterlidir. Dolayısı ile kurula başvurup oradan netice lamanız gerekir.

İyi günler




Önceki ve Sonraki Yazılar