İşveren kıdem tazminatımı ödemiyor

İyi günler Hocam

Evlilik nedeni ile işten çıkıyorum bana kendi isteğin ile çıktığın için tazminat alamazsın diye imza attırdılar bunun için ne yapmalıyım. Cevabınız için teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
Size attırılan imzanın herhangi bir önemi yok. Çünkü siz kıdem tazminatına hak kazanılan bir nedenle işten ayrılıyorsunuz ve işveren kıdeminizi ödemek zorundadır. Yapmanız gereken, işverene noter aracılığı ile bir ihtarname göndererek evlilik sebebi ile yasal süresinde işten ayrıldığınızı ve yasal hakkınız olan kıdem tazminatınızın tarafınıza ödenmesini aksi halde yasal yola başvuracağınızı belirtmek. Bu ihtarnamenin ardından herhangi bir ödeme yapılmazsa bir avukat aracılığı ile alacak takibi ve/veya dava açmanız olmalıdır.
İyi günler

Bağkur sigortam kıdemden sayılır mı?

Hüseyin Bey, iyi çalışmalar;
Benim 1999'da ilk kez Bağkur girişim var. Sonra SSK'lı çalışmaya başladım 10 yıldır sigortam yatıyor istifa edip tazminat almak istiyorum Bağkur girişim temel alınır mı? Yardımlarınız için teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Ülkemizdeki mevcut sosyal güvenlik sistemine göre kendi adına bağımsız çalışanlar 4-1 b yani eski adıyla Bağkur sigortalısı olmak zorundadırlar. Siz serbest çalıştığınız dönemde doğal olarak 4-1 b sigortalısı olmuşsunuz ardından da ticari faaliyetinize son verip ücretli olarak 4-1 a yani SGK’ lı olarak çalışmaya başlamışsınız. Sanırım sorunuz 3600 gün ve 15 yıl sigortalılık süresini dolduranlara tanınan kıdem tazminatı hakkı ile ilgili. Bu haktan yararlanabilmek için sigorta başlangıcınızın düzenlemenin yasalaştığı tarih olan 08.09.1999 tarihinden önce olması gerekiyor. Yapmanız gereken SGK’na başvurup kıdem tazminatı alabilir yazısı talep etmektir. Kurum sosyal güvenliğe tabi olarak çalışmaya başladığınız ilk tarihe bakarak size bu yazıyı verirse işyerinize bu yazıyı ibraz ederek kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
İyi günler

İşveren çalışırken çıkışımı yapmış

Merhaba İrfan hocam
3.5 senedir çalıştığım işyeri 3 ay falan önce yine aynı sanayi bölgesi olmak üzere ikamet değişikliği yaptı. Temmuzun 13'üne sigorta çıkışımız verilmiş ama o tarihten itibaren o firmada çalışıyorum 25 gündür çıkarılmışım tazminatımı alabilir miyim? Yanıtlarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz
Öncelikle bunun sehven (yanlışlıkla) yapılan bir işlem olup olmadığını öğrenmelisiniz. Şayet hatalı bir çıkış işlemi yapılmış ise işverenin SGK’na düzeltme bildirgesi vererek eksik ödenen primlerinizin yatırılması gerekir. Ancak bu hata değil de kötü niyetli bir işveren davranışı ise elbette ki siz yasanın size tanıdığı haklı fesih hakkınızı kullanarak iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
İyi günler

İşsizliködeneğinden yararlanabilir miyim?

Merhaba Hüseyin Bey,
Ağustos ayının 1'inde işsizlik maaşına başvurdum. 20'sinde yeni bir işe girdim 20 günlük maaşı alabilir miyim acaba. Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
İşten ayrılma sebebiniz ve prim ödeme gün sayınız itibarı ile işsizlik ödeneğine hak kazanmış iseniz. İşsiz kaldığınız döneme ilişkin işsizlik ödeneğini elbette ki alabilirsiniz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar