Ücretim bankaya düşük yatırılıyor

Merhaba Hüseyin Bey

Ben bir yemek firmasında gıda mühendisi olarak çalışıyorum. Zorunlu yapılan sözleşmemizde maaşım net 2900 TL gözüküyor, fakat ben 1250 TL alıyorum (en başta başlangıç olarak 2 aylığına öyle anlaşmıştık, sonra artacaktı fakat artmadı) Bunun yanında işveren 1250 lira maaşımın sadece asgarisini ( 949 TL ) bankaya yatırıp, kalanını elden veriyor. Bu sebeple sigortada brüt maaşım 1134 gözüküyor. Bir kaç gün sonra 11 aydır aynı yerde çalışmış oluyorum. İşten ayrılmak istiyorum, maaşım çok yetersiz ve bankaya az yatırılıyor. İşten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim? (son 3 yıl içinde 600 günün üzerinde sigortalı çalıştım). Bir de işsizlik maaşı için başvurursam, işyeri ceza yer mi? Yanıtınız için çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Ülkemizde oldukça yaygın olan bir işveren davranışıyla karşı karşıyasınız. Gerçekten de işverenlerimiz ücretin maliyetinin kendilerine getirdiği mali yükler gerekçesiyle çalışanlarını olduğundan daha düşük ücret üzerinden göstererek tasarruf sağlamaya çalışmaktadırlar. Çalışanlar ise işsizlik kaygısıyla genellikle bu duruma razı olmak zorunda kalmakla birlikte, kendilerine çeşitli yönlerden olumsuz yansıyacak bu işveren davranışı işçiler tarafından şikâyet konusu olabilmekte hatta yargısal çekişmelere de sebep olabilmektedir. Şimdi sizin sorunuzda da benzer bir durumla karşı karşıyayız. Siz bu gerekçeyle elbette ki İş yasamızın 24/2. Maddesi çerçevesinde haklı nedene dayanarak iş sözleşmenizi derhal sona erdirebilirsiniz. Henüz kıdeminiz oluşmadığı için (kıdem için en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor) kıdem tazminatı alamazsınız ancak prim ödeme gün şartlarını yerine getirmiş iseniz (son 3 yıl içinde 600 gün prim ödemiş olmak gerekir) işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz.

İyi günler

Bir yılım dolmadı kıdem alabilir miyim?

İyi günler Sayın Fırat

10 ay 17 gün çalışma sürem var askerlik dolayısıyla işten ayrılmam gerekti tazminat ya da kıdem alma hakkım var mı acaba? Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Askerlik kıdem tazminatına hak kazandıran bir işten ayrılma türü olmakla birlikte kıdem tazminatına hak kazanabilmek bakımından en az 1 tam yıl fiili olarak o işyerinde çalışmış olmak gerekiyor. Bu nedenle siz çalışma süresi bakımından kıdem tazminatına ne yazık ki hak kazanamıyorsunuz. Ancak askerlik dönüşü aynı işyerinde çalışmaya devam ederseniz askerlik öncesi çalıştığınız bu 10 ay 17 günlük süre yeni kıdeminize dâhil olacaktır.

İyi günler

İşyerinde ayağım kırıldı rapor parası alabilir miyim?

İyi çalışmalar hocam

Ben işyerinde dinlenme saatinde arkadaşlarla futbol oynarken ayağımı kırdım ve rapora aynı şekilde yazıldı. Bana 45 gün rapor verildi sorum şu rapor parasını alabilir miyim iyi günler

Merhaba sayın okuyucumuz

Öncelikle geçmiş olsun. Sizin rapor parası olarak adlandırdığınız ödemenin adı geçici iş göremezlik ödeneğidir. İşyerinde meydana gelen bu olay her ne kadar istirahat saati ve sosyal amaçlı bir faaliyet esnasında olsa da iş kazası kapsamında değerlendirilir. İş kazası hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği için prim ödeme gün şartı aranmazken iş kazası dışında ki istirahat gerektiren hallerde olayın olduğu tarihten geriye dönük olarak son 1 yıl içinde en az 90 gün (3 ay) prim ödeme gün şartı aranmaktadır. Dolayısı ile siz raporunuzun işyerinizce elektronik ortamda onaylanmasına müteakiben geçici iş göremezlik ödeneğinizi SGK’dan alabilirsiniz. Ödemeler Banka ve PTT aracılığı ile yapılmaktadır.

İyi günler 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar