Eşimin sütü kesildi işverene dava açabilir miyiz?

İyi günler Hüseyin hocam

Eşimin doğum izni bittikten sonra işten çıkartacaklar tazminatını verecekleri bilgisini aldık. Bu haberden sonra eşimin sütü kesildi. Bunun için işverene karşı herhangi bir dava açabilir miyiz? Açarsak kazanma şansımız nedir yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Ülkemizde kadın işçiyi doğum sonrası fesihten koruyan yasaların yeterli olmaması sonucu ne yazık ki pek çok kadın çalışanın benzer işveren davranışıyla karşı karşıya kaldığı tespitini yaparak başlayalım yanıtımıza. Sorunuz ağırlıklı olarak manevi tazminata dayalı olmakla birlikte konunun iş güvencesi boyutuna da değinmeliyiz. Şayet eşinizin işyeri 30 ve daha fazla personelin çalıştığı bir işyeri ise İŞ GÜVENCESİ yasası hükümleri geçerlidir. İş güvencesi yasası hükümlerinin geçerli olduğu bir işyerinde ise işveren işçiyi hamilelik ve doğum gibi sebeplerle işten çıkaramaz. Bu sebeplerle işten çıkarılan bir işçi 1 ay içinde işe iade davası açabilir. İş güvencesi yasası kapsamında olmayan 30 kişinin altındaki işyerlerinde ise doğum sebebi ile işten çıkarılan bir kadın işçi işverenden KÖTÜ NİYET tazminatı talep edebilir. Bu hatırlatmaların ardından sorunuza dönecek olursak eşinizin işten çıkarılma kaygısı sonucunda sütten kesilmesi ve uğradığı psikolojik zarar elbette ki bir manevi tazminat davasına konu olabilir. Ancak burada hukuk dilinde illiyet bağı denilen yani işten çıkarma ile sütten kesilme olayı arasındaki neden sonuç ilişkisini güçlü bir biçimde kanıtlayacak somut delillere gereksinim vardır. Bu konuda benzer emsal yargı kararına ben şahsen rastlamadım. Sizin yapmanız gereken bu konuyu bir hukukçu ile detaylı bir biçimde değerlendirerek buna göre hareket etmek olmalıdır. Özetle ispat bakımından zorlu bir dava olacağı kanaatindeyim.

İyi günler

Şirket kapanacak işsizlik ödeneği alabilir miyim?

Merhaba Hüseyin Bey

Özel bir şirkette yaklaşık 10 yıldır kesintisiz çalışıyordum. 14 no lu madde ile SSK çıkışım verilmiş, tekrar işe girdim yaklaşık 10 gündür çalışıyorum.  Ancak 3 ay sonra şirket kapanacak işten çıkarıldığımda işsizlik maaşı alabilir miyim? Saygılarımla.

Merhaba sayın okuyucumuz

İşsizlik ödeneğinden yararlanma konusunda kişinin prim ödeme gün sayısı ve işten çıkarılma nedeni önem arz etmektedir. Sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz 14. Madde kodu yaş dışında emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup işten kendi isteği ile ayrılanlara ilişkin kod bu şekilde işten ayrılan biri işsizlik ödeneğine hak kazanamaz. Ancak işyerinin faaliyetine son vermesi sonucunda işten çıkarılan bir çalışan prim ödeme gün şartlarını da yerine getirmiş olmak kaydı ile işsizlik ödeneğinden yararlanabilir.

İyi günler

Özel okul öğretmeniyim işten çıkarıldım

Merhaba Sayın Hocam

2 yıldır çalıştığım özel okuldan çıkarıldım. Sözleşmelerimiz 1 yıllık yapılıyor. Geçtiğimiz yıl sözleşmemi yenilemişlerdi ama bu yıl sözleşmem bittiğinde benimle çalışmayacaklarını söylediler. Nasıl tazminat alırım? Çok teşekkürler

Saygılar

Merhaba Sayın okuyucumuz

Özel okul öğretmenlerinin bu sorununa Yüksek yargı emsal niteliğinde bir karar vererek çözüm getirdi. Daha önce süresi belirli iş sözleşmeleri ile çalıştırıldıkları için iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayan özel öğretmenler verilen bu karar çerçevesinde işe iade davası açabilecekler. Bu nedenle size önerimiz öncelikli olarak işe iade davası açmanızdır. Ardından kazanıp da işe başlatılmamanız durumunda tazminat konusu gündeme gelecektir.

İyi günler


Önceki ve Sonraki Yazılar