Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan FETÖ davaları için Bylock içtihadı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan FETÖ davaları için Bylock içtihadı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, FETÖ davalarında yol haritası niteliği taşıyacak Bylock kararının gerekçesini tamamladı. Kararda özetle, "Örgüt talimatıyla Bylock ağına katılım olduysa ve gizli haberleşme amacıyla kullanıldığı kesin delillerle ispatlanırsa, Bylock kişinin örgütle bağlantısını gösteren delil olacaktır" denildi.

Meslekten ihraç edilen eski hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer, FETÖ'nün haberleşme ağı Bylock'u 864 kez kullandıkları ana gerekçesiyle terör örgütü üyeliğinden 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bu kararını onayan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kararının gerekçesini tamamladı. Gerekçede Bylock kullanımının hangi koşullarda örgüt üyeliğinin delili sayılacağının tarifi yapıldı.

Yargıtay Bylock'a ilişkin ilk içtihadında, "Örgüt talimatıyla ağa katılınması ve ağın gizli haberleşme amacıyla kullanımı" kriterlerini getirdi. Bylock'un sadece kullanılmasını veya kullanım amacıyla mobil cihaza yüklenmesini ise ayırarak, bu durumun suçun işlenmesine yönelik kuvvetli delil sayılacağına hükmetti.

Bu içtihat ilk derece mahkemeleri için FETÖ üyeliğinden sanıklara nasıl ceza verileceği konusunda yol haritası niteliği taşıyacak.

Bylock kullanıcısı sanıklar, savunmalarında, "MİT'in Bylock raporunun hukuki delil sayılamayacağı" yönünde itirazlarda bulunmuşlardı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu gerekçeli kararında bu konuda da son sözünü söyledi.

Yerel mahkemeler için emsal olacak kararda, "MİT'in Bylock'u bulup çözmesinin görev ve yükümlülüğü olduğu, Bylock veri tabanında geçmişe dönük arama yapılmasının AİHM kararları ışığında, 'demokratik bir ülkede gereklilik ve orantılılık ilkelerine uygun olduğu" ifade edildi.