Haberin var mı? Türkiye yüzde 7 büyümüş!

Haberin var mı? Türkiye yüzde 7 büyümüş!

2018 yılı birinci çeyrekte büyüme oranını TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK) 11 Haziran 2018 tarihinde geçen yılın aynı dönemine göre 7,4 olarak açıkladı. Mali Müşavir Server Gökmen TÜİK'in büyüme oranına ilişkin tepki göstererek, ''Döviz kuru bu gün olarak yüzde 20 artarken, aylık cari açık 5,7 milyar dolar, yıllık cari açık 60 milyar dolar, ithalat artış oranı yüzde 15,6, mal ve hizmet ihracat artış oranı yüzde 0,5 (yani yüzde 1 değilken) işsizlik yüzde 12. Anlamadığım nasıl hala büyüyoruz?&

Mali Müşavir Server Gökmen TÜİK'in büyüme oranlarına ilişkin yaptığı açıklamada, ''Her yıl seçim yapılan ülkede, hep seçim ekonomilerinde Kredi Garanti Fonundan (KGF), Ziraat, Halk, Kalkınma, Exim, Vakıf, Kosgeb gibi finans kurumlarından çeşitli krediler adı altında çoğunlukla yandaşlara verdiler.

Piyasaya kredi adı altında sürülen para; üretime, istihdama ve ihracata uzun vadede fayda sağlayamadı, sadece piyasalara ve iktidara çok kısa vade nefes aldırdı.

Büyüme %7,4,

Döviz kuru bu gün olarak %20 artarken,

Aylık cari açık 5,7 milyar dolar,

Yıllık cari açık 60 milyar dolar,

İthalat artış oranı %15,6

Mal ve hizmet ihracat artış oranı %0,5 (yani %1 değilken)

İşsizlik % 12

Dış borç 453 milyar dolar (her doğan çocuk 5.000 dolar borçla doğuyor.)

bu son rakamlara göre özellikle KGF’dan piyasaya sürülen kredilerden gerçek olmayan, suni bir büyüme, bunu neden diyoruz ki;

Döviz kurunun yükselmesi ithalat artış tutarının artmasını mecbur kılmıştır. İhracatta artması gerekirken, ihracatta artış olmaması istihdam, üretim ve satışın olmadığından yüzde birin altında kalmıştır.

Anlamadığım TUİK’e göre hala nasıl büyüyoruz!

Dövizin artışı, ithalat ihracat farkı, cari açık, işsizlik, üretimin, imalatın olmaması her zaman kaygan ve güven vermeyen ülkelerin ekonomilerinde olur.

Ekonomisi kaygan olan ülkeye dış yatırımcı gelmez, dış yatırımcı gelmezse, fabrika yapılmazsa, üretim desteklenmezse o ülkede ki ekonomik sorunların çözülmesi zor, bu durumda halkla beraber iflas eden dürüst sanayici esnaf bedel ödeyecektir.

Dövizde %20 artış oldu, Türk parası da yüzde yirmi değer kaybetti, imalat sanayi, tüketim maddeleri dövize bağlı olduğundan, er geç satış fiyatlarına misliyle katlamalı zamlar yapılacaktır.

Bu da halkın önellikle orta direğin belini bükecek, yapılan zamlar sonucunda halkın cebinden yapılan küçük maaş zamları misliyle geri alınacak.

Bedeli ödeyecek, fakirleşecek yine orta direk halk olacaktır.

Biri bana söylesin TUİK’e göre hala nasıl büyüyoruz!'' açıklamalarında bulundu.