"CHP, evlatlarını yükseltirken..."

"CHP, evlatlarını yükseltirken..."

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, CHP'nin kendi içinden başkan adayları çıkarıyor olmasının tabanı heyecanlandırdığını yazdı.

Mustafa Balbay, bugünkü "CHP, evlatlarını yükseltirken..." başlıklı yazısında siyasetin motoru diye bahsettiği tabandan gelen adayları yazarak, bu isimlerin CHP'yi hareketlendirdiğini belirtti. 


  İŞTE BALBAY'IN YAZISI:

Toplumsal, siyasal mücadelelerin avukatı, halen kardeşimiz Eren Erdem’i hem cezaevinde hem mahkemede yalnız bırakmayan Onur Cingil’in önceki gün Cumhuriyet’te yayımlanan röportajını okurken içimdeki o iflah olmaz, “İyi şeyleri arama” duygusu birkez daha kıpırdadı.

Üsküdar’ın tarihi ve kültürel dokusunun korunması için yargıda yapılabilecek her şeyi zorlayan genç Onur’un bu çabasını belediye başkanı olarak sürdürmek istemesi CHP açısından bir zenginlik. 

İdeal olan ilçe belediye başkanlıklarından siyasetçilerin yetişmesi, onların daha üst sorumluluklara taşınması. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın geçmişte yeri geldikçe, “İstanbul,

Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya gibi yerlerde ilçelerden büyükşehir belediye başkanı çıkarabilmeliyiz” dediğini anımsıyorum.

31 Mart yerel seçimlerinde Kemal Bey’in bu amacı büyük ölçüde gerçekleşmiş görünüyor. 

İstanbul’da istifa ettirilen Kadir Topbaş’ın yerine Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından başkan seçilirken CHP’nin Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesi bir işaretti. 

Beylikdüzü’nde tüm kent sakinlerine ayrımsız hizmet eden Erkem Bey’in gün gün kabulü artıyor. Büyüleyici güzellikleri olan, her tarafı yara bere içindeki İstanbul, ona şans verebilir. İnsanın onu dinledikçe seslenesi geliyor: 

İstanbul’a merhem, İmamoğlu Ekrem... 

Adana’ya pergeli koyun, 200 kilometrelik yarıçapta Hatay, Mersin, Niğde, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis vardır. Nüfus 12 milyondur. 

Adana’nın merkezi de Seyhan’dır. Tüm Adana’nın yüzde 40’ı burada yaşıyor. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar şimdi CHP’nin Adana adayı. Karalar’ın kentin genel dokusuna seslenen bir yapısı var. Sokağa çıkmasına gerek yok, çünkü sokaktan geliyor. Hani ona da şu yakışır: 

İşte Zeydan, işte meydan! 
Bursa’da kentin kalbindeki Nilüfer ilçesi Belediye Başkanı, büyükşehir adaylığına taşındı. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı da Konyaaltı ilçesinin başkanı Muhittin Böcek oldu. Muhittin Başkanı, Büyükşehir’in yapmadığını yapıp kitap fuarı düzenlemesinden ayrıca tanıyoruz. Öteden beri kent merkezinden kırsala tüm bölgeyle teması var. Ona da şöyle seslensek yeridir: 

Antalya için gelecek, Muhittin Böcek! 

İzmir henüz şekillenmedi. Burada da benzer süreç yaşanabilir. Ayrıntıya girmeyelim, girersek çıkamayız.

***

Yukarıda aktardıklarımız CHP’nin kendi içinden çıkan evlatlarını yükselterek yeni siyasetçiler yaratabileceğini gösteriyor. Yerel seçimlerde her kesimden oy alabilecek aday elbet önemli. Bunun için daha önce başka partilerin çatısı altında yer almış, bugün CHP’nin temel çizgisiyle sorunu olmayan adaylar da değerlendirilebilir.

Ancak CHP’nin içinden yetişip bütün kesimlerden oy alabilen deneyimli başkanların olduğu da bir gerçek. Bunun en somut, kanıtlanmış örneği Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’dır. AKP onun karşısına Büyükşehir için hazırladığı adayı koydu. 

AKP büyük kentlerde eski kumaşlarını kırpıp yıldız yapmaya çalışırken CHP’nin kendi evlatlarını yükseltmesi, dileriz tabanı da hareketlendirir. 
Siyasetin motoru orada...