Ünlü banka seçimden sonra dolar kurunun kaçı göreceğini tahmin etti! İşte Türkiye ile ilgili flaş analiz

Ünlü banka seçimden sonra dolar kurunun kaçı göreceğini tahmin etti! İşte Türkiye ile ilgili flaş analiz

Bank of America, Türkiye'de yaklaşan seçimlere ilişkin dikkat çeken bir rapor yayımladı. Ünlü banka seçimden sonra dolar kuru tahminlerini de paylaştı.

Bank of America (BofA), Türkiye'de borcun milli gelire oranının faizlerde ve kurda yaşanacak artışlara karşılık olarak potansiyel olarak kamu bankalarına sermaye konulması ve depreme yönelik finansman ihtiyaçları da dahil olmak üzere yüzde 50-55 seviyesinde öngördü.

Banka, eylül ayıyla birlikte faizlerin yüzde 50'ye ulaşması ve TL'de yüzde 20-25 değer kaybı beklentisini yinelerken, kampanya döneminde ücret artışları taahhütleri ve enflasyona ilişkin revizyon görüşmelerinin beklentileri üzerinde yukarı yönlü bir risk yarattığını ifade etti.

Banka ekonomistleri muhalefetin seçimleri kazanması durumunda politika faizinin yüzde 50 olduğu ortamda 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 30 olmasını öngördü.

DOLAR KURU TAHMİNİ

Banka, dolar/TL 'de adil değerin de 24 olacağını tahmin etti. Kurdaki seviyenin genelde adil değeri aştığını ifade eden BofA muhalefetin kazanması durumunda kurun 25 seviyesine çıkabileceğini belirtti.

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ KRİTİK EŞİĞİN ALTINDA

Öte yandan seçimler öncesi piyasalarda endişeler artarken Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası Aralık 2022'den bu yana ilk kez 500 baz puanın altını gördü. Risk priminde 42 baz puanlık düşüş izlendi. Bu düşüş kasım ayından bu yana en sert düşüş oldu. Böylece Türkiye'nin risk seviyesi 497 seviyesine geriledi.