Yurt'u yaşatmalıyız

Merhaba Sevgili okuyucularımız

Önceki güne yani Salı’ya ait yazım size çarşamba günü ulaşabildi. Nedeni de diğer yazarlarımız tarafından da çokça yazılıp konuşulduğu üzere ekonomik bazı nedenlerle verilen bir günlük zorunlu ara idi.

Yurt gazetesi ülkemizin içinde bulunduğu zorlu, başta siyasal sonra ekonomik koşullar içinde yayına başladığı günden beri yaşam savaşı vermeye çalışan muhalif bir gazetedir.

Bu yaşam savaşı, arkasında herhangi bir sermaye desteğinin olmayışı ve çizgisinden ödün vermeyen muhalif tavrından ötürü pek çok güçlük içinde sürmektedir. Biz tüm yaşanılan sorunlara karşın sizlerden aldığımız destekle sonuna kadar bu satırlardan sizlere sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.

Umarız sizler de gazeteniz Yurt’un yayın yaşamını sürdürmesi yolunda hep yanımızda olursunuz.

Sevgi ve saygılarımızla

Doğum iznime ne zaman çıkmalıyım

Merhabalar Hüseyin Bey
Ben 32 haftalık gebeyim 37 haftadan itibaren mi izin kullanmak zorundayım 38 olmaz mı? Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.


Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuzun konuyu düzenleyen ilgili maddesi aynen aşağıdaki gibidir;
MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği gibi siz dilerseniz ve doktorunuz da sakınca görmezse son 3 haftaya kadar çalışabilirsiniz. Bu durumda kullanmayacağınız 5 haftalık izniniz doğum sonrası 8 haftalık izninize eklenir. Ancak doğum istirahatinizin doktorunuz tarafından içinde bulunduğunuz32. Haftada açılması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

İyi günler
Yıllık izin ücretlerimi alabilir miyim?


İyi günler Hüseyin Bey
1996 yılından bu yana aynı iş yerinde çalışıyorum. Kendi isteğim ile işten ayrılırsam tazminat ve kullanmadığım izin ücretlerini alabilir miyim?
Teşekkürler


Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuz gereği kullanılmayan yıllık izin hakkı sonraki yıllara devir olmaktadır. İş sözleşmesinin sona ermesi durumunda da ( Sona erme sebebine bakılmaksızın) işçiye kullanmadığı izinlerinin karşılığı nakden ödenmelidir. Dolayısı ile size de istifa etmeniz durumunda izinlerinizin karşılığı nakden ödenecektir.
İyi günler


Önceki ve Sonraki Yazılar