Büyüknohutçu cinayeti: 5 yıldır aydınlatılamayan olay! Sedat Peker detayı, itiraf öncesi ölen zanlı ve savcılık kararı...

Büyüknohutçu cinayeti: 5 yıldır aydınlatılamayan olay! Sedat Peker detayı, itiraf öncesi ölen zanlı ve savcılık kararı...

Büyüknohutçu çiftinin ölümünün üstünden 5 yıl geçti. Zanlı Ali Yamuç her şeyi itiraf edeceğini söyledikten sonra ölü bulundu. Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu'nun kızları Emine Büyüknohutçu'nun cinayeti aydınlatma çabaları ise devam ediyor.

Ali Ulvi Büyüknohutçu ve eşi Aysin Büyüknohutçu emekliliklerini yeşil bir alanda geçirmek üzere Antalya Finike'ye bağlı Kızılcık yaylasına taşındı. Ancak aile burada yapılan taş ocaklarının yeşili ve evlerini tehdit ettiği gerekçesiyle bir doğa mücadelesine girişti. Özellikle Ali Ulvi Büyüknohutçu bölgedeki taş ocaklarının doğaya verdiği tahribatı gerekçe göstererek harekete geçti. 

20210506-ali-aysin-buyuknohutcu.jpg

Slot Medya'nın yayınladığı 30 Haziran 2022 tarihli belgselde Ali Ulvi Büyüknohutçu bu mücadelesini ise Anayasa'ya dayandırarak şöyle ifade etti:

VATANDAŞLIK ÖDEVİ İÇİN DOĞAYI SAVUNDU

"Anayasanın 56. Maddesi çevreyi korumak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ödevidir. Ben, Anayasa'nın bana verdiği hakkı ödevi kullandım. Şiddete başvurmadan, hakarete başvurmadan, çevre katliamını fotoğraflarla anlatımlarla kamuoyunun dikkatini çekmeye çağırdım." 

ekran-goruntusu-2022-08-05-160623.jpg

BİRÇOK KEZ TEHDİT ALDI

Büyükohutçu'nun mücadelesi sonuç verdi. İşletmenin durdurulması ve ağaçlandırılması talebiyle açılan davanın ardından bölgedeki 13 taş ocağının kapatılması istendi. Karar Danıştay'dan çıktı. Ali Ulvi Büyüknohutçu o mücadelesi sırasında birçok tehdit aldı ama o tehditlere karşı da "Korkmuyorum, bir şey olacağını da sanmıyorum" dedi fakat korkulan oldu. 

BÜYÜKNOHUTÇU ÇİFTİNİN EVLERİNİN YAKININDA YANGIN!

Önce Büyüknohutçu çiftinin evinin yakınında orman yangını çıktı. Tehdit ve kundak olarak görüldü bu olay. Çiftin kızları Emine Büyüknohutçu gecenin 3'ünde yangın çıkamayacağını söyledi. Ateş yakmak için düzenek kurulduğu da fotoğraflarla ortaya konuldu.

ekran-goruntusu-2022-08-05-160555.jpg

BÜYÜKNOHUTÇU AİLESİ VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Geçen süreçte tehditler daha da arttı  ve o tehditler kana bulandı. Büyüknohutçu ailesi vurularak öldürüldü. Saldırıyı gerçekleştirdiğini söyleyen zanlı suçunu itiraf etti. Suçu işleyen o bölgede oturan Ali Yamuç'tu. Ancak Yamuç'un ifadeleri her seferinde birbiriyle çelişti. Yamuç'un ailesi de oğullarının böyle bir şeyi yapamayacağı görüşündeydi.

ekran-goruntusu-2022-08-05-160515.jpg

"MAHKEME DOSYAYI HIZLA KAPAMAK İSTEDİ"

Büyüknohutçu ailesinin avukatlığını yapan Tuncay Koç da görülen mahkemede dosyanın hızla kapatılmak istediğini öne sürdü. Koç, Finike Savcılığı'nın dosyayı derinlemesine incelemediğini savundu.

ALİ YAMUÇ EŞİ FATMA YAMUÇ'A BİR NOT VERDİ

Ali Yamuç, cezaevindeyken savcılığın etkin pişmanlık teklifini kabul ederek bir ifade verdi. Yamuç, Bartu Mermer isimli firmada çalışan ve cip kullanan birinin 6 Mayıs’ta yanına geldiğini ancak bir şey konuşmadıklarını söyledi. Aynı kişinin iki gün sonra bu defa evine gelerek, “Bizim ocak bunlar yüzünden kapandı. Sen bunları hallet” dediğini ve 3 bin TL verdiğini belirtti. Buna göre Yamuç, cinayetten sonra da 47 bin TL ödeme alacaktı. Yamuç’un verdiği bilgiler üzerine olayın beş gün öncesi ve beş gün sonrasına ilişkin kamera kayıtları incelendi ancak bahsettiği gibi bir cipe veya tarif ettiği görünüşte birine rastlanmadı. 

ekran-goruntusu-2022-08-05-160636.jpg

Yamuç’un itirafları bununla da sınırlı kalmadı. Elmalı Cezaevi’ndeyken eşine bir mektup verdi. Mektup, Bahçeci Mermer’in sahibi Necmi Bahçeci’ye hitaben yazılmıştı. “Anlaşıp konuştuğumuz gibi 100 bin TL parayı 10 gün içerisinde eşim Fatma’ya vermezseniz cinayetlerden sizler de benim kadar sorumlu olursunuz” diyordu Yamuç mektubunda.

ekran-goruntusu-2022-08-05-160651.jpg

KİM BU NECMİ BAHÇECİ?

İfadede adı geçen Necmi Bahçeci isimli bir kişi de yer alıyordu. Büyüknohutçu çiftinin kızı Slot Medya'nın belgeselinde o isimle ilgili yalnızca bir kez ifadesi alındığını, bir daha da üstüne gidilmediğini söyledi. 

MAHKEMEDE KONUŞACAĞINI SÖYLEYEN ALİ YAMUÇ CEZAEVİNDE ÖLÜ BULUNDU

Nihayetinde Ali Yamuç her şeyi mahkemede anlatacağını ailesine söylüyor. Ama Yamuç bu sözlerinden sonra cezaevinde ölü bulunuyor. Yamuç'un intihar ederek yaşamını yitirdiği kaydediliyor. Yamuç'un intihar aracı olarak da pijamasının lastiğini kullandığı öne sürülüyor. Ancak ailenin iddiası bunu yalanlıyor. Yamuç ailesine göre cezaveinde bot lastikleri dahil hiçbir şekilde lastik, ip vb. eşya içeriye sokulamıyor. 

ekran-goruntusu-2022-08-05-160715.jpg

İNTİHAR VAKASI İÇİN 'SORUŞTURMAYA YER YOK' KARARI

Ali Yamuç, mahkemede her şeyi anlatacağını annesine yazdı. Ama hiçbir şey anlatamadan öldü. İntihar olarak kayıtlara geçti olay. Alanya Cumhuriyet Savcılığı 'soruşturmaya gerek yok' kararı verdi intihar vakası için. 'Mahkemede her şeyi açıklayacağım' diyen bir insanın intiharı herkesin aklında soru işareti bıraktı. 

ekran-goruntusu-2022-08-05-160705.jpg

"ALİ YAMUÇ'UN EŞİ FATMA YAMUÇ'UN YÜZ YÜZE İFADESİ ALINMADI"

Ali Yamuç, telefonu olmadığını ifadelerinde sık sık belirtiyordu. Büyüknohutçu'nun avukatı Koç, buna rağmen Ali Yamuç'un eşi Fatma Yamuç'un birebir sorgulanması gerektiğini, ağırceza mahkemesi olduğu için kilit dosyalarda adının geçtiğini fakat yüz yüze ifadesinin alınmadığına dikkat çekiyor. 

ekran-goruntusu-2022-08-05-160500.jpg

BÖLGE CİNAYETLE ÇALKALANIRKEN SEDAT PEKER ZİYARETE GELİYOR

Bölgede bu olay henüz yaşanmışken 15 gün içinde Finike'ye bir ziyaret gerçekleşiyor. Ziyaret eden kişi ise Sedat Peker. Bahse konu taş ocağının sponsorluğunda AKP'li Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu'nun başında bulunduğu belediye, portakal festivali yapıyor. Sedat Peker de bu etkinliğe davet ediliyor. Büyüknohutçu çiftinin kızları Emine Büyüknohutçu ise bu duruma anlam veremediğini belirtiyor.

ekran-goruntusu-2022-08-05-160745.jpg

DOSYA SUÇ DUYURUSUNA RAĞMEN TAMAMEN KAPATILDI

Slot medyada yayınlanan belgeselin sonu şu bilgilerle bitiyor:

"Dosya, ailenin Finike Cumhuriyet Savcılığının azmettiriciler yönünden 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararına itirazı üzerine Elmalı Sulh Ceza Mahkemesine gitti. Azmettiriciler yönünden yeni soruşturma yapılmadı ve dosya mahkemenin suç duyurusu kararına rağmen tamamen kapatıldı. Adil yargılama hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dava AYM'ye taşındı"

ekran-goruntusu-2022-08-05-160434.jpg

Emine Büyüknohutçu ise olayın üzerinden geçen zamana meydan okurcasına hak ve adalet arama mücadelesine devam ediyor.

ekran-goruntusu-2022-08-05-160343.jpg