IBAN'dan kira ödeyenler yandı

IBAN'dan kira ödeyenler yandı

Kirasını IBAN'dan ödeyenlerin başı belada. Yargıtay’dan kiracıları şıpır şıpır terletecek bir karar geldi.

Ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kritik bir gelişme yaşandı. Yargıtay, kirayı IBAN üzerinden yatıran kiracıları huzursuz eden emsal kararını açıkladı.

KİRACININ YAPTIĞI HATA EVDEN TAHLİYESİNE YOL AÇTI

İki ayrı dava sürecini değerlendiren mahkeme, kiracının banka transferi sırasında yaptığı hatayı temel alarak evin tahliyesine karar verdi.

2022 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren bir düzenleme, ev sahiplerine, enflasyon oranı ne olursa olsun, bir yıl içinde kiralara maksimum yüzde 25 oranında zam yapma yetkisi tanıdı.

Ancak, konut fiyatlarının hızla yükselmesi ve kira bedellerinin rekor seviyelere çıkması, ev sahiplerini yüzde 25'lik zam sınırını aşma konusunda arayış içine soktu. Bu noktada, Yargıtay'ın son kararı, ev sahibi ve kiracı ilişkilerinde önemli bir referans olacak nitelikte. Yasal düzenlemeye göre, kiracılar, sözleşmeye konu olan aylık kira bedelini eksiksiz bir şekilde ev sahibine ödemekle yükümlü.

EKSİK ÖDEME YAPAN BİN PİŞMAN OLACAK

Bu ödeme sürecinde yaşanacak bir günlük gecikme veya bir liralık eksik ödeme de ev sahibi için haklı bir tahliye gerekçesi olarak değerlendirilmekte. Tam da bu konuya dair dikkat edilmesi gereken bir gelişme yaşandı.

KİRA BEDELİNİ BANKA HESABINA ÖDEDİ

kamusonhaber'in aktardığı bilgilere göre, L.M. adlı kiracı, her ay düzenli olarak kira bedelini ev sahibinin banka hesabına ödedi. Ancak, yaklaşık 4 ayın geçmesinin ardından ev sahibi, kiracının kira ödemelerinde eksik olduğunu iddia ederek icra takibi başlattı. Kiracı L.M. ise ev sahibinin başlattığı icra takibine itirazda bulundu. Ev sahibi, mahkemeye başvurdu ve takibin durdurulmasına karşı çıkarak, kiracısının dört ay boyunca eksik ödeme yaptığını savundu.

EV SAHİBİ SÖZLEŞMENİN FESHİNİ İSTEDİ

Ev sahibi, kira bedelinin tam olarak ödenmesi gerektiğini vurgulayarak, itirazın dikkate alınmaması ve icra takibinin devam etmesi gerektiğini talep etti. Ayrıca, ev sahibi sözleşmenin feshedilmesini ve kiracının tahliye edilmesini mahkemeden talep etti.

MAHKEMENİN KARARI BELLİ OLDU

Kiracı L.M. ise iddiaları reddederek her ay düzenli olarak kira bedelini tam olarak ödediğini belirtti. Ancak, banka tarafından yapılan havale işlemi sırasında 31,50 TL olan işlem ücretinin kendisinden kesildiğini ifade etti. Kiracı, bu ücretin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu vurgulasa da karar değişmedi.

Mobil ve internet şube kanalları ile yapılan transferlerde genellikle para transferine konu ücret eksiksiz olarak hesaba aktarılıyor ve kesinti bedeli ilave olarak alınıyor olsa da, ATM'den yapılan transfer işlemlerinde söz konusu para ATM tarafından alınıyor ve işlem kesinti ücreti mevcut paradan kesiliyor.

YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKACAK MI?

Konut kiralarında yüzde 25'lik tavan zam uygulaması, 2 Temmuz 2024'te sona erecek. 2022'de 1 yıllığına yürürlüğe giren uygulama, 2023'te 1 yıl daha uzatılmıştı.