IBAN'dan para gönderirken sakın bunu yapmayın! Başınız ağrıyabilir

IBAN'dan para gönderirken sakın bunu yapmayın! Başınız ağrıyabilir

IBAN'dan para gönderirken bunu yazmayanlar yandı. Çünkü bu durumun bir telafisi yok.

Kredi kartı komisyonlarının yükselmesinin ardından birçok işletme IBAN ile ödeme alma yöntemine başvurmaya başladı. Ancak uzmanlar, kart kullanımı yerine IBAN ile yapılan ödemelerin risklerine dikkat çekti.

asdsadas.jpeg

 

Bankaların kredi kartı komisyonlarını artırmasıyla beraber işletmeler, alternatif ödeme yöntemlerine yöneldi. İnternet bankacılığının ve sanal ticaretin yaygınlaşmasıyla vatandaşlar da IBAN ile ödeme yapmaya ilgi gösteriyor. Ancak uzmanlar, bu durumun açabileceği sorunlara dikkat çekiyor.

2341454-620x349.jpg

AÇIKLAMA BÖLÜMÜNÜN EKSİKSİZ DOLDURULMASI GEREKİYOR

 

İşletmelerin IBAN ile ödeme kabul etmeye başlamasıyla birlikte, Bankacılık ve Finans Hukukunda Uzman Arabulucu Avukat Emin Saygın, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Saygın, IBAN ile para gönderirken yapılan açıklamanın büyük önem taşıdığını belirtiyor. Özellikle IBAN'a yapılan para gönderimlerinde açıklama bölümünün eksiksiz doldurulması gerektiğine vurgu yapıyor. Zira Borçlar Kanunu’nun 1002. maddesine göre, herhangi bir açıklama yapılmadan gönderilen para, karşı taraf için borç ödemesi olarak kabul ediliyor.

Saygın, özellikle dekont kısmında geçerli ve açıklayıcı bir yazının yazılmasının önemine değiniyor. Mal alışverişi veya borç ödemesi gibi durumlar için dekont kısmına açıklama yapmanın gerekliliğine vurgu yapıyor. Aksi takdirde karşı tarafın bu parayı farklı bir ödeme olarak algılayabileceğine dikkat çekiyor.