Türkiye'de haftada 4 gün çalışma sistemine geçen sektörler! 3 gün yatış...

Türkiye'de haftada 4 gün çalışma sistemine geçen sektörler! 3 gün yatış...

Hafta 4 gün çalışma sistemi Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Peki 3 gün tatilin olduğu sektörler hangileri?

İş hayatında performansı artırmak ve verimlilik elde edebilmek için dünyadaki birçok firma haftada 4 gün çalışma sistemine geçti.

haftada-4-gun-calisma-enerji-ve-yasam.jpeg

Türkiye'de de 3 gün izin uygulaması yavaş yavaş görülmeye başlandı. Haftada 4 gün mesai dünya çapında yaygınlaşırken Türkiye'de sadece bir şirket haftada 4 gün çalışma sistemine geçti.

en-kisa-calisma-saatlerine-sahip-ul-9yar.webp

Ekonomist Muhammet Bayram bu konu ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi. Bayram, esnek çalışma modeli bir önceki Çalışma Bakanı zamanında gündeme alınan bir konu olduğunu ve hibrit çalışma, esnek çalışma şeklinde bazı çalışma modellerinin olduğunu söyledi.

1200x628.jpg

FİRMALARIN TEŞVİKLERE İHTİYACI VAR

Bayram, Türkiye’deki şirketlerin çoğunun emeğe dayalı olduğunu ve bizzat işçinin çalışma usulüne dayandığı için şu an 4 günlük çalışma modelinin üretim kapasitesini düşüreceğini buna ayak uydurabilen firmaların teşviklere ihtiyacı olduğunu söyledi.

czof-wnszkisaw2rohqz0g.webp

Bayram, Türkiye’de yaygınlaşabilmesi için özellikle teknoloji sektöründe buna ilişkin bir adım atılabileceğini İstanbul’da özellikle pandemiden sonra cuma günleri trafik neredeyse yarı yarıya azaldığını ve bunun sebebi hizmet sektöründe çalışanların evlerden çalışabilmesi olduğunu söyledi. Bayram ayrıca çalışanların uzaktan, evden çalışmak sureti ile işlerini halledebilir hale geldiğini de söyledi.

ofis-cqyw-cover.jpg

SANAYİDE 4 GÜN ÇALIŞMA UYGULAMASI ŞU AN İÇİN ZOR

Ayrıca Bayram, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan alınan kredilerin var olduğunu, Karbon ayak izinin azaltılması kapsamında devletin bir destek görebileceğini söyleyerek, bu desteği de devletin işverenlere yansıtabileceğini özellikle sanayi kesimi için şu anda 4 günlük mesai uygulanması oldukça zor gözüktüğünü belirtti.

İŞVEREN TATİL YAPARSA MAAŞ VERMEME HAKKI VAR

Bayram, "Asgari ücret saatlik olarak belirleniyor. Çalışılmayan günler için eğer işveren tatil yaparsa maaş vermeme hakkı var. Türkiye’de 4 gün mesai saatine geçen işveren ücretleri düşürmeden bu uygulamayı yaptı." dedi.