Biyologlar, insan ömrünün üst sınırı tezini çürüttü

Biyologlar, insan ömrünün üst sınırı tezini çürüttü

İtalya’nın en yaşlı vatandaşlarını gözlemleyen bilimciler, bu kişilerin ölme olasılığının 105 yaşından itibaren bir daha yükselmediği sonucuna vardı.

Araştırmacılar, Science dergisinde yayınladıkları bir makaleyle çalışmanın sonuçlarını ortaya koydu. ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nden (Berkeley) Kenneth Wachter, konuyla ilgili açıklamasında, "Genel olarak, insanın yaşı arttıkça ve sağlığı bozuldukça ölme şansı da artar. Bu trendin yaşamın 105. yaşında birden durduğunu, gözlemlediğimiz yaşlı İtalyanların hem 105, hem de 110 yaşında aynı sıklıkta öldüklerini tespit ettik. ‘Ömrün üst sınırı' fikri geçmişte birçok eleştiriye neden oluyordu ve biz, bu fikrin haklı olduğunu kanıtladık" ifadelerine yer verdi.

Wachter'in ekibi, araştırma için İtalyan sosyal hizmet servislerinin 2009-2015 döneminde ülkenin en yaşlı vatandaşları ile ilgili topladığı verileri kullandı. Araştırma sırasında İtalya'da 3 yıl önce yaşı 105'ten fazla olan neredeyse 4 bin kişinin ve 100 üzerinde olan on binlerce kişinin yaşadığı, bu kişilerin çoğu kadın olduğu ve sadece 463 erkeğin bu yaş sınırını aşmış olduğu anlaşıldı.

Uzun ömürlülerin hangi sıklıkla öldüğünü gözlemleyen bilimciler, yaşlıların 105. yaşlarını geçtikten sonra bir sonraki doğum gününe kadar hayatta kalmama olasılığının yüzde 45-50 mertebesinde sabit kaldığını tespit etti. Böylelikle bilim insanları, insan ömründe herhangi herhangi bir ölüm sınırının olmadığı sonucuna vardı.

Diğer yandan tüm bilimcilerin bu sonuçla aynı fikirde olmadıkları öğrenildi. İnsan ömründeki sınır konseptinin mimarlarından biri olan Brandon Milholland, Wachter ve ekibinin ellerindeki veriler doğru olsa da, bunun insanların sınırsız olarak yaşayabilecekleri anlamına gelmediğini, ancak önceden belirlenen ömrün üst sınırının, daha önceden yapılan hesaplara göre çok daha yüksek olabileceğini savundu.