Hastanede Alkollü diye hastaya sedye verilmedi iddiası!

Hastanede Alkollü diye hastaya sedye verilmedi iddiası!

'115 hamile çocuk' skandalıyla gündeme gelen Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde bir hemşirenin, acile gelen bir hastaya 'Kandil gecesi alkol kullanarak geliyorsunuz, sizi alacak sedyem yok' yanıtını verdiği iddia edildi.

İstanbul Küçükçekmece’de bulunan ve daha önce “115 hamile çocuk” skandalıyla gündeme gelen Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hemşirenin acile gelen bir hastaya, “Kandil gecesi alkol kullanarak geliyorsunuz, sizi alacak sedyem yok” yanıtını verdiği iddia edildi.

‘Bunları başımıza çıkarmayın’

Olay Twitter’da @thesevgist kullanıcı adıyla paylaşımlarda bulunan hesap sahibinin çektiği videoyu yayımlamasıyla ortaya çıktı. Hastanın alkol zehirlenmesi şikâyetiyle acil servise başvurduğunun belirtildiği paylaşımlarda, olay anına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Hasta haklarını bir kenara atmış, alkol zehirlenmesinden acil servise gelmiş ve doktor tarafından serum almaya yönlendirilmiş hastayı almayı reddeden hemşire, önce oturan hastaya bakıp kaşını kaldırıp diğer hemşireye, ‘Benim oturacak yerim yok. Bunlara koltuk verip başımıza çıkarmayın’ dedi. Biz önce bizim arkadaşımız için dediğini anlamadık, çünkü bunu hastanın yanında söylüyor bu şekilde. Odada 5 sandalye daha var. O sırada başka bir hasta yakını hastasının serumunun bitmesi üzerine kan gelmesinden korkmuş endişeyle soruyor, ‘Ay serum bitti kan çıkıyor’ diyor, sakinleştirmek ve endişelenecek bir şey olmadığını söylemek yerine kafasını bile kaldırmadan ‘Ölmezsiniz bir şey olmaz’ dedi. Bu kabul edilemez bir davranış. Hasta yakını da yaşlı bir teyze, çaresiz ne diyeceğini bilmiyor, cevap vermiyor. Kadın içeri gidiyor ve ben kayda başlıyorum. Bizim diğer hastayı sedyesiz alamayacaklarını söylüyorlar. Yani bir hastamız serum alıyor, diğeri hâlâ ayakta bekliyor.”

‘Serumu başka bir hemşire bağladı’

Hemşirenin etraftaki insanları da etkilemeye çalıştığının iddia edildiği paylaşımlara, şöyle devam edildi:
“Biz sedye istemediğimizi, sedye açılması durumunda önceliğin yatarak tedavi alması gereken hastalara verilmesi istediğimizi söylüyoruz. Sonra bize bu lafları söylüyor. Etraftaki insanları provoke etmeye çalışıyor, hastanın gizlilik hakları falan zaten umurunda değil. Biz az önce tepemize çıkarmayın dediği hastanın bizim hastamız olduğumuzu burada anlıyoruz. Bakın acilde serum alan bir hastadan bahsediyorum. Diğer hastanın durumu da iyi değil. Başka bir hemşire inisiyatif alıp hastaya serum bağlıyor.”

Kullanıcı, devreye güvenliğin de girdiğini ve kendilerini tehdit ettiğini belirterek, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:
“Diğer hastaya serum bağlanırken güvenlik geliyor ve yüksek sesle acil serviste ‘O videoyu sileceksin. Silmezsen kötü olur. Polis çağırırım. Tamam ben de seni çekeyim o zaman’ dedi ve telefonu zorla elimden almaya çalıştı. Arada yeni gelen hastalar var, ‘Bizi alır mısınız?’ diye soruyorlar etrafta hemşire yok. Güvenlik görevlisi de ortalığı sakinleştirmek yerine, gittikçe daha çok bağırıyor, hızını alamıyor etraftaki hastalara ‘Videoyu silsin alacağız sizi’ dedi. Bakın sedyesizlikten alınmıyor hastalar. Yeni gelen bir hasta yakını da bu provokasyona kapılıp, bizim üzerimize yürüyor. Güvenlik ‘Şimdi polisi çağırayım da gör gününü’ diye tehditkâr bir tavırla gitti. Bu ana kadar olan her şeyin videosu var, ancak arbede anında hastalardan bazıları göründüğü için yüzlerini gizleyip tamamını öyle yükleyeceğim.”

Hastane yönetiminden yanıt yok!

İddialar üzerine ulaştığımız Başhekim Vekili Uzm. Dr. Ayşegül Genç’in sekreterliğinde görev yapan kişi, “Ayşegül Hanım, şu anda toplantı halinde ve ne zaman çıkacağı belli değil. Sosyal medya üzerinden bilgi verilmeyeceğini söylediler. Ben Hocam ile görüşeyim uygun görürse sizi arar” diye konuştu. Ancak sonrasında hastane yönetiminden iddialara ilişkin herhangi bir dönüş ve açıklama yapılmadı.

‘Hamile çocuk’ skandalıyla gündeme gelmişti

Ocak ayında, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 2017’de beş aylık süreçte getirilen yaşı 18’in altında 115 çocuğun kayıtlara geçmediği ve polise suç ihbarında bulunulmadığını ortaya çıkmıştı. Bu çocuklardan 38’inin 15 yaşından küçük ve hastaneye yılda 450-500 civarında hamile çocuğun getirildiğini belirtilmişti.