Nikaragua'da emeklilik reformu protestoları kana bulandı

Nikaragua'da emeklilik reformu protestoları kana bulandı

Orta Amerika ülkesi Nikaragua, çarşamba gününden beri sosyal güvenlik reformuna yönelik protestolarla sarsılıyor. Son 3 günde güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda en az 10 kişinin öldüğü, 88 kişinin yaralandığı haberleri geldi.

Nikaragua Devlet Başkan Yardımcısı Rosario Murillo, şiddet dalgasının patlak vermesinden 'vampirlerin' sorumlu olduğundan söz etti.

ORTEGA'NIN EŞİ PROTESTOCULARA 'VAMPİR' DEDİ

First lady konumunda da olan Rosario Murillo,  protestocuları 'kendi siyasi gündemlerini beslemek için kan talep eden vampirler' diye niteledi.

Sandinista devriminde mücadele etmiş bir şair olarak da tanınan Murillo, diğer yandan 'hükümetin diyaloğa açık olduğunu ve tüm meselelerin masada olduğunu' dile getirdi.

EMEKLİLİĞE DAHA ÇOK VERİP DAHA AZ ALMAK

Haftabaşında yürürlüğe giren reform paketi, emeklilik fonuna hem işverenlerin hem de çalışanların yapması gereken katkıları artırıyor. Ancak karşılığında verilen maaş ve hizmetleri azaltıyor. Buna karşı başkent Managua'da ilkin emekliler sokağa döküldü. Protestolara işçilerin ve öğrencilerin de katılması gecikmedi.

Haberlere göre protestoların şiddetlenmesi üzerine polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmaya koyuldu. Bunun sonucunda en az 10 kişinin öldüğü, 88 kişinin yaralandığı belirtildi. Bazı kaynaklara göre yaralı sayısı 100'ü geçti.

YENİ ORTEGA DÖNEMİNDEKİ EN BÜYÜK OLAYLAR

Bu, sosyalist Sandinista hareketinin lideri Daniel Ortega'nın 17 yıl aradan sonra 2007'de tekrar devlet başkanlığına gelmesiyle başlayan dönemde en çok ölüme sahne olan protesto dalgası oldu. Cuma günü Managu'da iki protestocu ve bir polis ölürken şiddet olayları cuma gecesi birçok kentte devam etti.

'BAĞIMSIZ YAYINLAR TEHLİKEDE'

Bağımsız televizyon kanalları protestoları vermelerinin ardından yayımlarının kesildiğini iddia etti.

Sandinista hükümeti protestocuları kamu binalarını ateşe vermekle suçluyor. Managua'daki Politeknik Üniversitesi'nin öğrencileri, kampüs içinde barikat kurmuş vaziyette.