Araştırma şirketlerinden çarpıcı Yıldırım ve İmamoğlu yorumu

Araştırma şirketlerinden çarpıcı Yıldırım ve İmamoğlu yorumu

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ünlü araştırma ve anket şirketi sahiplerine AKP'nin ve CHP'nin İstanbul başkan adaylarını sordu. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Abdulkadir Selvi'nin konuştuğu anketçilerden , İstanbul'da sürprizin yaşanabileceği sonucu çıktı. Anketçiler, İmamoğlu'nun tanınmadığı ihtimaline karşılık Binali Yıldırım'a kıyasla daha çok sevildiğini ortaya koydu .

Mustafa Sarı, "Ekrem İmamoğlu'nu İstanbulluların yüzde 65’i tanıyor, tanıyanların ise yüzde 44’ü seviyor. Binali Yıldırım’ın tanınırlığı ise yüzde yüz. Ancak tanıyanların yüzde 51’i seviyor." ifadelerini kullandı. 

İŞTE SELVİ'NİN BUGÜNKÜ YAZISINDAN O BÖLÜM:

Ankara ve İstanbul’la birlikte belediye başkan adayları büyük ölçüde belirlendi. Sıra adayların projelerini açıklamaları ve seçim kampanyasına geliyor.

Bu kez sosyal medyanın daha çok kullanılacağı, seçim büroları dışında bayrakların asılmayacağı, mitingler yerine sosyal medyaya yer verilecek bir kampanya dönemini yaşayacağız. Partiler bu seçimlerde yapay zekâyla gerçek zekâmızı etkilemeye çalışacaklar.

Seçmen tercihlerini en çok ne etkileyecek? Liderler mi, adaylar mı, ittifaklar mı, projeler mi yoksa sosyal medya mı? Kamuoyunun nabzını tutan araştırma şirketlerinin yöneticileriyle konuşup bu soruların cevaplarını araştırdım. Sıcağı sıcağına Binali Yıldırım’ın adaylığını ve Ekrem İmamoğlu’nun şansını sordum. Ortaya çarpıcı değerlendirmeler çıktı.

BİNALİ YILDIRIM’IN ADAYLIĞI

Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “AK Parti’nin Binali Yıldırım’ı aday yapıyor olması bile bir risk görüyor olmasının emaresi” görüşünde. Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı, “AK Parti İstanbul’dan Türkiye’ye mesaj verdi” diyor. Ardından ekliyor: “Ben liderimden sonraki en önemli adamımı; Başbakan, Meclis Başkanı ve Genel Başkan yaptığım insanı aday yaptım diyor. Bu seçimlere ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Aynı mesajı CHP’nin İzmir’den vermesi gerekiyor.”

SÜRPRİZ UYARISI

Murat Sarı, “İstanbul için küçük de olsa bir sürpriz olma şansı görüyorum” diyor. Sözlerini biraz daha açmasını istiyorum. “İstanbul’da AK Parti ile CHP seçmeni arasında yüzde 15’lik bir fark var. Burada HDP ile İYİ Parti sonuçları belirlemede etkili olabilir.

HDP ve İYİ Parti seçmeninin ikinci partisi CHP. Ekrem İmamoğlu ile ilgili araştırma yaptım. İstanbulluların yüzde 65’i tanıyor, tanıyanların ise yüzde 44’ü seviyor. Binali Yıldırım’ın tanınırlığı ise yüzde yüz. Ancak tanıyanların yüzde 51’i seviyor. Ekrem İmamoğlu tanınma oranını arttırdıkça beğeni oranını da arttırabilirse başarılı olur. Eğer tanınırlığı arttıkça sevilme oranı artmazsa sürpriz olmaz” diyor.