'Erdoğan devrildi'

'Erdoğan devrildi'

Wiesbaden Bienali kapsamındaki Erdoğan heykelinin, büyük tartışma koparması, hem yandaşlar hem de karşıtlarını bölgeye toplaması ve saldırıya uğraması sonrası güvenlik riski oluşturduğuna karar verildi. Pazartesi gecesi Alman Birliği Meydanı'na dikilen 4 metrelik altından heykel salı gecesi taşındı.

Almanya'da 'sanat' için dikilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan heykeli büyük gürültü koparması üzerine yaklaşık 24 saat sonra kaldırıldı.

"Bienal sırasında insan benzeri heykel dikilmesine izin verildiğini ancak Erdoğan heykeli dikileceğinin bilinmediğini" duyuran Wiesbaden Belediyesi, Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı:

"Büyükşehir Belediye Başkanı Sven Gerich ve Zabıta Müdürü Oliver Franz eyalet polis teşkilatıyla birlikte güvenliği daha fazla garanti edilemeyeceği için heykelin kaldırılmasını kararlaştırdı. Bu karar Belediye Meclisi görüşmelerinde varılan sonuçla örtüşmektedir.'

'​BIÇAKLI İTİŞ KAKIŞ'

Üzerine 'Fuck you' yazılan ve yumurta da atılan heykelin çevresinde salı akşamı Erdoğan taraftarları ile karşıtlarının tartıştıklarını belirten polis, tartışmaların olaysız kapandığını açıkladı.

Gazeteler ise Zabıta Müdürü Franz'ın "Sözlü atışmalar zamanla itiş kakışa dönüştü ve bıçaklı kişiler de görüldü" sözlerine yer verdi.

VİNÇLE SÖKÜLÜP KAMYONA YÜKLENDİ

Pazartesi dikilen 4 metre yüksekliğinde ve altın rengindeki Erdoğan heykeli salı geceyarısı itfaiyeye ait bir vinçle sökülerek meydandan uzaklaştırıldı.

Bölge polisi Twitter hesabından bununla ilgili video ve açıklama paylaştı:

"Heykel vinç yardımıyla kamyona yüklendi. Heykel itfaiye tarafından nakledilecek. Kaldırma faaliyeti bizim açımızdan olaysız geçti.''

'ERDOĞAN DEVRİLDİ'

Heykelin kaldırılması görüntüsünü paylaşanlardan bazıları ''Wiesbaden’da Erdoğan az önce devrildi” yorumunu yaptı.

ÖZGÜRLÜK MÜ GÜVENLİK Mİ?

​Kent yönetiminin bir sözcüsü, heykele şaşırdığını söyleyen pek çok kişi tarafından telefonla arandıklarını ve bu aksiyonun sanat festivali çerçevesinde düzenlendiğini herkesin bilmediğini belirtti.

Wiesbaden Belediyesi önce protestolara rağmen Erdoğan heykeline müdahale etmek istemedi. İlkin sanat özgürlüğüne saygı duyulduğu ve bienalin provokasyon ve tartışmaya değer aksiyonlar planladığının bilincinde olunduğunu açıklayan belediye, daha sonra heykelin kamu güvenliği ve düzeni açısından tehlike oluşturduğuna hükmetti.

TARTIŞMA BAŞLATMAK AMACIYLA

Eleştirilere yanıt veren Bienal Direktörü ve Wiesbaden Kent Tiyatrosu Müdürü Uwe Eric Laufenberg ise şu açıklamayı yaptı:

"Heykeli ifade özgürlüğünü vurgulamak ve Erdoğan hakkında tartışma başlatmak amacıyla diktik. Böyle aksiyonlar heryerde oluyor. Sanat olduğu gibi göstermek için vardır. Bunu anlamak her zaman kolay olmaz. Ancak demokrasilerde her türlü görüşe katlanmak gerekir. Bizim bu ülkede onu tartışmamıza izin veriliyor ama başka ülkelerde verilmiyor olması çok üzücü.''