İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

31 Mart yerel seçimleri öncesinde Gezici Araştırma Şirketi'nin son anketi yayınlandı.

Yerel seçimlere yaklaşırken büyükşehirlerdeki oy dağılımlarını, ittifakların söylemlerinin belirlediğini söyleyen Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici “Kutuplaştırma yerine sorunları çözmeye dönük söylem adayın puanını arttırıyor. Buna göre; İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay Cumhur İttifakı AKP adayları, Adana Cumhur İttifakı MHP adayı, Bursa Millet İttifakı CHP adayı ve Mersin’de İYİ Parti adayının önde olduğu görülüyor”.

Gezici: "İyi Parti’nin Tek Büyükşehiri Mersin"
Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici yerel seçimlerdeki oy eğilimlerini belirlemek üzerine 7 büyükşehirde kamuoyu araştırması yaptı. Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, Mersin, Aydın, Hatay genelinde 26 - 27 Ocak 2019 tarihlerinde yapılan araştırmaya göre; İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay’ı Cumhur İttifakı Ak Parti adayının aldığı, Adana’yı Cumhur İttifakı MHP adayının aldığı, Bursa’yı Millet İttifakı CHP adayının aldığı ve Millet İttifakının uzlaşamadığı Mersin’i de İyi Parti adayının aldığı görülüyor. İyi Parti’nin tek kazanacağı büyükşehir, Mersin olarak görünüyor.

İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 33,2’si İyi Parti Adayı Burhanettin Kocamaz’a % 30,2’i CHP adayı Vahap Seçer’e, % 27,2 AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın MHP Adayı Hamit Tuna’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir. Mersin özellikle siyasal anlamda çok parçalı bir yapı teşkil etmektedir oyların özellikle geçirgenliği adayların şahsiyeti ve bireysel özellikleri Mersin seçimlerin tahmini güçleştirmektedir.

İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 54,2’si AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Binali Yıldırım’a oy vermek istediğini % 45,8’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir, özellikle İstanbul anlamında seçimlerin neticelenmesine yakın sağ refleksin tekrar devreye gireceği öngörülmektedir. Özellikle Refah Partisi ve akabinde AK Parti ile birlikte gelen yerel yönetim anlamındaki başarı ve bu başarıyı sağlayan 1990’lı yıllardaki İstanbul Belediyesi’nde yaşanan olumsuzlukların çöp dağlarının ve su sorununun halihazırda seçmen bilincinde hala canlı olarak yaşadığı görülmektedir. İstanbul’da bunu yapsa yapsa Ak Parti yapar diyen seçmen azımsanmayacak boyutta olduğu görülüyor. DEHAP / HDP destekli ve adayı görüntüsü millet ittifakına zarar vermiştir. Ana sebep İyi Parti ve MHP seçmeni HDP destekli aday görüntüsünü kabullenememiştir.

İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 48,8’i AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Alinur Aktaş’a oy vermek istediğini % 51,2’si ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Mustafa Bozbey’e oy vermek istediğini ifade etmektedir.

İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Mustafa Savaş’a oy vermek istediğini, % 47,8’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Özlem Çerçioğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. HDP Seçmeninin Özlem Çercioğlu’nu desteklediği görülüyor. 

İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 53,8’i AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı İbrahim Güler’e oy vermek istediğini, % 43,5’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Lütfü Savaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Lütfü Savaş’ın milliyetçilerden yeteri kadar destek alamadığı onun yerine İbrahim Güler’i MHP tabanı ve ülkücülerin desteklediği görülüyor. Hatay’da ciddi bir yarış olmayacağı İbrahim Güler’in seçimi rahat kazanacağı görülüyor. HDP seçmenin Lütfü Savaş’ı ciddi oranda desteklemesine rağmen Millet ittifakının adayı Lütfü Savaş’ın % 43’ü geçemediği görülüyor.
İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 57,7’si AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın MHP Adayı Hüseyin Sözlü’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 42,3’ü CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP adayı Zeydan Karalar’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. İyi Parti seçmeninin çoğunlukla ve CHP’deki Atatürkçü seküler kesimin Adana özelinde HDP ile işbirliğine olumsuz baktığı görülmektedir.

İşte Gezici'nin 7 büyükşehirde seçim anketi

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 47,8’i CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP adayı Mansur Yavaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Ankara’da özellikle Melih Gökçek gibi önemli bir siyasi figürden sonra Mehmet Özhaseki gibi belediyecilikte örnek gösteren bir kişinin aday gösterilmesi oy yüzdesinde yükselmeye sebep olmuştur. Mansur Yavaş’ın daha çok Melih Gökçek’le olan siyasi sürtüşmesi ile gündemde yer aldığı gözükmektedir.