YURT gündeme getirmişti…Sedat Ergin özür diledi

YURT gündeme getirmişti…Sedat Ergin özür diledi

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, 26 Mayıs’ta yayımlanan “Menderes’in asılmasının yol açtığı tarihsel kırılma” başlıklı yazısıyla tartışılacak ifadelere imza atarken, önemli tarih hataları yapmıştı. Ergin, bugünkü yazısında, o tarih hatalarıyla ilgili olarak okurlarından özür diledi.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, 26 Mayıs 2018 günü kaleme aldığı “Menderes’in asılmasının yol açtığı tarihsel kırılma” başlıklı yazısıyla çok tartışılacak ifadelere imza atarken, Menderes’in idamına giden süreçle ilgili önemli tarih hataları yapmıştı. YURT internet sitesinin dikkat çektiği haber sonrasında Ergin, tarih hataları konusunda okurlarından özür diledi.

Sedat Ergin, ‘Saadet Partisi seçimde ne yapar’ başlıklı bugünkü yazısının not bölümünde, “Geçen cumartesi günü bu köşede çıkan yazımda, merhum Adnan Menderes’in asıldığı tarih 17 Eylül 1961 yerine sehven 17 Mayıs 1961 şeklinde yazılmıştır. İsmet İnönü’nün Orgeneral Cemal Gürsel’e mektup göndermesi 13 Eylül 1961’de, keza Menderes’in eşi Berin Menderes’in İnönü’yü ziyareti de infazdan bir gün önce 16 Eylül’de gerçekleşmiştir. Hata nedeniyle okurlardan özür dilerim. S.E” diye yazdı.

Yazısında, Altan Öymen’in, ‘Umutlar ve İdamlar 1960-1961’ adlı son kitabını gündemine alan Ergin, o dönemdeki sertleşme tırmandıkça, iktidarın muhalefete karşı önlemler getirme merakının baş gösterdiğini Öymen’in yorumundan aktarmıştı. Sedat Ergin’in, seçim atmosferinde siyasetin ısındığı bir dönemdeki bu yazısı, birçok soru işaretini de beraberinde getirmişti.

ÖNEMLİ TARİH HATALARI

Ergin, yazısında, Eylül 1961’de gerçekleşen olayları, Mayıs 1961 olarak belirterek, üç önemli tarih hatası yapmıştı. Öymen’in kitabının 433. sayfasında yer alan İnönü’nün MBK’ya gönderdiği 13 Eylül 1961 tarihli mektubu, 13 Mayıs olarak yazan Ergin, 391. sayfadaki  ‘Ve beklenen sonuç gelmedi, umutlar tükendi’ bölümünde, 15 Eylül 1961 tarihini, 15 Mayıs şeklinde belirtmişti.

YURT’un gündeme getirdiği o hatalardan biri de, Menderes’in, Yassıada’da hücrede ölümü beklerken, eşi Berin Menderes’in, infazdan tam bir gün önce İsmet İnönü’yü ziyaret tarihi olmuştu. Ergin, Berin Menderes’in küçük oğlu Aydın Menderes’le birlikte 16 Eylül 1961 tarihini 16 Mayıs olarak belirtmişti.