İnce’nin güçlü çıkışı: ‘Gül'ün adaylığını önledikleri için ne kadar dövünseler az’

İnce’nin güçlü çıkışı: ‘Gül'ün adaylığını önledikleri için ne kadar dövünseler az’

CHP’li Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adaylığının, AKP’de temsil edilen siyasal İslam liderliği açısından beklenmedik bir durum olduğu yorumu yapıldı ve ‘Abdullah Gül’ü engelleyenler için ‘Şimdi ne kadar dövünseler az. Korku, böyle vahim hatalar yaptırıyor’ denildi.

Cumhuriyet yazarı Ergin Yıldızoğlu, CHP'li Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığının AKP'de temsil edilen siyasal İslam liderliği açısından beklenmedik bir durum olduğu görüşünü savundu. "16 yılda kurdukları statükoyu zorlayan bir muhalefetle karşılaşmak, AKP liderliğinde, yandaş basında adeta yaşamsal bir risk olarak algılanıyor" diyen Yıldızoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adaylığını engelleyenler için de "Şimdi ne kadar dövünseler azdır" ifadelerini kullandı.

‘İNCE BURADA DURMAYACAK’

Yıldızoğlu, ‘İnce ve bir momentum fırsatı’ başlıklı yazısında, Muharrem İnce'nin adaylığı için şu değerlendirmeyi yaptı:

"CHP bu kez, ortaya, 'yapışkan statüko' dışına taşan bir cumhurbaşkanı adayı koydu. Muharrem İnce, öncelikle CHP tabanının Laik Cumhuriyetçi duyarlıklarına hitap ediyor; 'hayır' oylarını konsolide etmeyi amaçlayan bir hat izleyecek gibi görünüyor. Ancak, İnce’nin burada durmak istemediği, kapsayıcı olmayı arzuladığı da anlaşılıyor. İnce, kampanya boyunca kendisine yönelecek simgesel şiddete, fazlasıyla cevap vermeye kararlı olduğunu da hemen gösterdi. Bu duruş, güçlü bir iradenin varlığına işaret ediyor."

Yıldızoğlu, korkunun akılda yarattığı istikrarsızlığı, AKP liderliğinin açıklamaları ve hükümete yakın medyanın yorumcularından izlemenin olası olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

‘İNDİRİLMEKTEN SÖZ EDİYOR’

“16 yılda kurdukları statükoyu zorlayan bir muhalefetle karşılaşmak, AKP liderliğinde, yandaş basında adeta yaşamsal bir risk olarak algılanıyor. İttifak pratiğini önce kendileri başlatanlar, şimdi muhalefet partileri arasındaki sınırlı ittifakı, dış mihrakların “proje ittifakı” olarak niteliyor, daha dün “parantezi kapatmaktan” söz edenler, muhalefeti geriye doğru bakmakla, intikamcılıkla suçluyor.

Kendileri, daha baştan yola, Türkiye partisi olarak değil, Sünni, erkek ve Türk olmayan herkesi dışlayan, ötekileştiren dar bir “ideoloji partisi” olarak çıkmıştı. Şimdi, en azından din, mezhep ve kadın-erkek ayrımı yapmayan CHP’yi, Türkiye partisi olmaktan çıkıp dar bir ideolojinin partisi olmakla suçluyorlar.

Bu sırada, liderleri, OHAL altında gidilen, mühürsüz oylarla seçim kazanılan, Meclis’i işlevsizleşmiş bir Türkiye’de, bir parlamenter demokrasiymiş gibi yapma çabasını bir kenara bırakarak “indirilmekten” söz ediyor.

‘İKTİDARIN SÖYLEMİ DAĞILMAYA BAŞLADI’

Parlamenter demokrasilerde kimse bir yere çıkmaz, kimse bir yerden indirilmez. Bütün vatandaşlar eşittir varsayımıyla yapılan seçimlerde, kaybedenler görevi, kazananlara devreder, muhalefete geçerler. Ancak kendini, toplumda herkesten yüksek bir yere çıkmış, özel bir konuma sahip, hep konumda kalmayı kutsal hak, adeta Allah’ın lütfettiği bir kimlik (Şef, Reis, Sezar, Tiran vb.) gibi gören birileri ‘indirilmekten’ söz edebilir. Besbelli ki iktidarın söylemi dağılmaya başlamıştır!

TÜKENME VE MOMENTUM

İktidarın aklına, demokratik seçimlerde dile getirilen haklara, özgürlüklere, refaha, ekonomik büyümeye, istihdama, sosyal güvenliğe ilişkin vaatlerin yerine, öncelikle “Yavuz Sultan Selim Köprüsü mü, Marmaray mı, Avrasya Tüneli mi, Kanal İstanbul’mu, 3. havalimanı mı?” gibi şeylerin gelmesi, halka ideolojik gevezeliklerden başka vaat edecek bir şeylerin kalmadığının, bir siyasi tükenmenin kanıtıdır.

Bu tükenmişlik, özgüven sorunu, gerek “dörtlü ittifak”, gerek Demirtaş’ın adaylığı, CHP’nin başkan adayının güçlü çıkışları, siyasal İslamın liderliğinin, kendince kurduğu oyunun bozulmakta olduğunu, bir karşıt momentum yaratma olasılığının, çok uzun bir zamandır ilk kez gündeme geldiğini düşündürüyor.

Şimdi muhalefetin birinci çabası bu momentumu, özellikle halka açık toplantılarda, sokaklarda, meydanlarda, sosyal medya platformlarında, partililerin ve taraftarların tabandaki çabalarıyla korumak ve güçlendirmek olmalıdır.”