O da gitti: Hedef sıfır demişti, iki ayda 353 işçi hayatını kaybetti

O da gitti: Hedef sıfır demişti, iki ayda 353 işçi hayatını kaybetti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 13 Mayıs'ta "Hedef sıfır kaza" sloganıyla başlattığı kampanya ikinci ayını doldurdu. Bu süre içerisinde farklı iş kollarındaki iş cinayetlerinde en az 353 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının "Hedef sıfır kaza" kampanyansının iki aylık sonucunu açıkladı. 

Bakanlığın 13 Mayıs 2017'de başlattığı "Hedef sıfır kaza" kampanyası iki ayı geride bırakırken, bu süre zarfında farklı iş kollarındaki iş cinayetlerinde en az 353 işçi hayatını kaybetti. 

Bakanlığın kağıt üstünde kalan bu kampanyası "bir halkla ilişkiler çalışması" olarak tanımlanmıştı.  

KAMPANYA 13 MAYIS'TA BAŞLAMIŞTI

İSİG Meclisi imzasıyla yayınlanan raporda şöyle denildi: 

Sıfır Kaza kampanyası ile ilgili ilk raporumuzdan hatırlatma: 13 Mayıs günü adı iş cinayetleriyle simgeleşen 3. Havalimanı inşaatında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklerasyon’ imza töreni düzenlendi. Geçen bir aylık süreçte Türkiye’nin birçok şehrine giden Bakanlık bürokratları -kopyala yapıştır- açıklamalarını sürdürüyorlar: “AKP döneminde iş kazaları azalıyor”… Bizler de aksine AKP döneminde 20 bine yakın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, devletin denetim yapmadığını ve çıkardığı yasalarda bile ertelemeler yaptığını, patronların önlem almak şöyle dursun işyerlerinde sorgulanamaz kurallarla bir çalışma rejimi oluşturduklarını, bunun bir iş cinayetleri rejimi olduğunu belirtmiştik. Çözüm için ise önceliğin sendikal örgütlenme özgürlüğü, güvencesiz çalışma biçimlerinin yasaklanması, çalışma saatleri ve barınma gibi birçok unsurun değişmesi gerektiğini kaydetmiş; üretim biçiminin sorgulanmasının altını çizmiştik.

Kampanyanın ikinci ayındaki gelişmeler...

Çalışma Bakanı başta olmak üzere sırayla bürokratlara kadar aynı nakarat: AKP iktidara geldiğinde binde 16,6 olan ölüm oranı binde 9,6’ya geriledi. Yani işçi ölümleri yüzde 40 azaldı ve burada bir başarı var... Bu açıklamaların doğru olmadığını verilen güncel bilgilerden de anlayabiliriz. Örneğin SGK Kurum Başkanı Mehmet Selim Bağlı Kocaeli ziyaretinde şehirde bu yılın ilk altı ayında 22 işçinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor ama İSİG Meclisi olarak bizler kısıtlı imkanlarımızla en az 38 iş cinayeti tespit ediyoruz. Benzer şekilde Bakanlık bürokratları yılın ilk altı ayında Manisa’da 8 işçi ve Urfa’da 6 işçi ölümü tespit ettiklerini belirtirken bizler Manisa’da 30 Urfa’da 19 iş cinayeti tespit ediyoruz. Bu veriler Bakanlığın “AKP döneminde iş kazaları yüzde 40 azaldı” söylemine veriler gerçek cevaplardır...

Haziran ayının sonunda Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesi yayımlandı ve 40 Türk inşaat şirketi listeye girdi. Bu duruma Çalışma Bakanı Müezzinoğlu’nun Türkiye’deki Bursa Şehir Hastanesi inşaatında Türkiye’deki yol, köprü vb. projeleri göklere çıkaran konuşması eklenince daha da anlam kazanıyor. İktidarın patronlara vaadi belli, karlarına kar katacak koşulların sağlanması; yani taşeronluk, ucuz işçilik, grev yasakları, iş cinayetleri...

Evet, aradan iki ay geçti... Bu kampanyanın iki ayında (13 Mayıs – 12 Temmuz arası) en az 353 işçinin yaşamını yitirdiğini tespit ettik...

Diğer yandan sıfır kaza kampanyasının ekseninde inşaat sektörü olduğu açıklanmıştı. Ancak yine bu iki aylık dönemde en az 78 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. (Burada bir açıklama yapalım: SGK’dan farklı olarak bizler inşaatlardaki ölümlere yapı işleri kapsamındaki bütün mesleklerdeki değil sadece işkoluna giren ölümleri alıyoruz. Yani yapı işlerine giren ölümlerden belediye, metal vb. gibi diğer işkollarına kaydettiğimiz iş cinayetleri bulunuyor.) İnşaatlarda yaşanan 78 iş cinayetinin 62’sini ulusal ve yerel basından, 13’ünü işçinin yakınlarından / iş arkadaşlarından, 2’sini işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarından 1’ini ise inşaat işkolunda faaliyet gösteren sendikalardan öğrendik.