Kanser testi geliştirildi: Erken tespit ediyor!

Kanser testi geliştirildi: Erken tespit ediyor!

Kanser testi, sekiz kanser türünü erken tespit ediyor.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden bir ekip kanserin sekiz çeşidini tespit eden bir yöntem geliştirdiler. ‘Kanser arama’ (The Cancer Seek) testi sayesinde hem mutasyona uğramış DNA’yı hem de proteinleri tespit etmek mümkün. Böylece tıp dünyası kanser için evrensel kan testi hedefine yakınlaştı.

Genellikle kanserlerde ortaya çıkan 16 gendeki mutasyonlara ve 8 farklı protein salınımına bakan test, yumurtalık, karaciğer, mide, pankreas, yutak, kolon, akciğer ve meme kanseri olan, daha diğer dokulara hastalıkları sıçramamış 1005 hastada denendi. Şimdi ise kanser teşhisi konmamış kişilerde uygulanıyor.

BBC’nin haberine göre araştırılan sekiz kanserden beşinin erken teşhis için tarama programı yok. Örneğin pankreas kanserinin çok az semptomu olduğu için geç teşhis ediliyor ve beş hastadan dördü teşhisin konulduğu yıl hayatını kaybediyor.

Şimdiye kadar kanser vakalarının yüzde 70’ini tespit eden test daha çok sayıda mutasyona uğramış DNA’nın ve proteinin analiz edilmesi ile daha geniş bir yelpazede kanser türünün tespit edilmesini sağlayacak.