CHP'li Esen'den Türkiye'de bir ilk...

CHP'li Esen'den Türkiye'de bir ilk...

"Hiçbir çiçek çocuk kokusu kadar güzel kokmaz."

Aliseydi Karagöz | Antalya

Antalya Konyaaltı ilçesinde otizm hastalarının yararlanabileceği tam donanımlı otizm eğitim merkezi kuracaklarının müjdesini veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Konyaaltı Belediye Başkan adayı Semih Esen, “Hiçbir çiçek çocuk kokusu kadar güzel kokmaz. Bu nedenle, Konyaaltı’nda, otistik çocukların, terapi, eğitim, dinlenme, yüzme, hobi ve benzeri hizmetleri alabilecekleri tam donanımlı otizm eğitim merkezi inşa edeceğiz” dedi

Ailelerin gönül rahatlığıyla çocuklarını bırakabilecekleri ve otistik çocukların kendi evlerindeymiş gibi hissedecekleri bir ortam hazırlayacaklarını belirten Esen, “Otizm, engelli gruplar arasında en zor olanıdır. Bu konuda en çok sıkıntı çeken yine annelerdir. Gününün büyük bir bölümünü çocuklarıyla ilgilenerek geçiriyorlar. Eve hapsoldukları gibi sosyal aktivitelerden mahrum kalıyorlar. Bizim amacımız ailelerin bu sorumluluğunu paylaşıp onların yüklerini hafifletmektir” diye konuştu.

ATÖLYELER OLACAK
Tesiste aynı zamanda çocukların yeteneklerini sergileyecekleri atölyelerin de olacağını belirten Esen, “Çocuklarımız liseyi bitirdikten sonra eğitimine otomatik olarak son veriliyor. Ancak otizmli çocuklarımızın terapi ve eğitimleri ömür boyu sürmek zorunda. Aksi takdirde ilerleme kaydetmek ve çocuklarımıza güzel bir yaşam sunmak mümkün olmaz” dedi

İKİNCİ EVLERİ OLACAK
Otizmin günümüzde her 150 çocuktan birini etkileyerek, çocuklar arasında hızla yaygınlaştığını ve hayata geçirecekleri bu proje ile ailelerin çocuklarını bu merkeze gönül rahatlığı ile bırakıp günlük işleriyle ilgilenebileceklerini ifade eden Esen “ Yapmayı planladığımız merkezimiz aileler için ikinci bir evleri olacak. Bu merkezde çalışacak kişiler otizm alanında uzman ve pratik yapmış bireyler olacak. Konuyla alakası olmayan herhangi birilerini alıp merkeze asla koymayacağız. Çocukların psikolojisinden anlayan ve alanda uzman kişiler çalışacak. Bunun yanında merkezden uzak çocuklarımız için ücretsiz servislerimiz de olacak” diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak YURT'a açıklamalarda bulunan CHP Antalya Konyaaltı Belediye Başkan adayı Semih Esen 31 Mart'ta göreve geldiklerinde Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceklerini ifade ederek bu proje ile Türkiye'de örnek bir model oluşturacağız” dedi.

TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ LAZIM
CHP Antalya Konyaaltı Belediye Başkan adayı Semih Esen sözlerini şöyle sürdürdü:

Otizmi daha önceden farkındaydım, biliyordum. Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. O nedenle 31 Mart'ta göreve geldiğimizde otizm eğitim merkezini kuracağız.

Sosyal ve aile ilişkilerinin tamamen değiştiği bir durum olan otizmli bir çocuğa sahip olmak ailelerin zaman zaman duygusal, maddi ve psikolojik anlamda sıkıntılar yaşamasına neden olmaktadır. Tamamen ebeveynlerine bağımlı olan otizmli çocuklar için ebeveynlerin gelecek kaygısı yoğundur. Bu aşamada sosyal destek faktörü ebeveynlerin yaşamlarını otizmli çocukları ile birlikte sağlıklı sürdürmelerinde önemli bir destektir. Ayrıca ebeveynlerin yakın çevrelerini otizm nedir konularında bilgilendirmeleri de toplumun bu konuda bilinçlenmesi için önemlidir.

BERABER KURACAĞIZ...
Otistik aileler çocuklarının tedavi, terapi hem de sosyalleşmesi yönünde büyük bir sıkıntı ve eksiklik içinde olduklarını biliyorum. Bu büyük sıkıntı ve eksiklikler diğer hastalık gruplarından çok farklı. Çünkü bir otistik çocuğun üzerinde gözlerinizi bir saniye bile ayıramazsınız. Bu ne demek ? otistik çocuklar ile anne babalarının da tamamen sosyal hayatlarının sıfıra inmesi demektir. Bu durumun onun hayatının olumsuz etkilemesi demektir. İşte biz sıkıntıların asgariye indirilmesi yönünde otistik ailelerin tavsiye, talep ve düşünceleri doğrultusunda, ayrıca onların taleplerini karşılayacak bir tesisi onlarla hep beraber kuracağız.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN SEBZE VE MEYVE YETİŞTİRECEĞİZ
Yapacağımız tesiste otistik çocuklarımız yüzme, ve suya olan merakları nedeniyle boğulmayacak derinlikte yüzme kursu olacak. Otistik çocuklarımız spora meraklıdır, koşup enerjilerini harcamaya meraklı olduğu için tesisimizde geniş bir yeşil alan oluşturacağız. 

Otistik çocuklarımız toprakla uğraşmayı çok severler. Bir şey ekmeyi, bir şey yapmayı toprakla uğraşmaya meraklıdırlar. Otistik çocuklarımıza orada sebze ve meyve yetiştireceğiz. Bu sebze ve meyveleri toplayıp hayırseverlerimize açık artırma ile satacağız. Gelirini ise, otistik çocuklarımıza ve onların ailelerinin mutluluğuna harcayacağız.

OTİZM VAKFI KURACAĞIZ...
Antalya'da ve Türkiye de olmayan bir otizm vakfı kuracağız. Türkiye de bu konuda örnek bir model oluşturacağız. Bu bilinci tüm Türkiye'de yayılmasını sağlayacağız. Otizm konusunda duyarlılık, çaba ve gayreti gösterip bu kıvılcımı Antalya Konyaaltı ilçemizden ateşleyeceğiz. Çocuklar yağmura benzer, onları bir kaba koymaya çalışmayın. toprak olun. sözünden hareketle biz çocuklarımıza toprak olacağız. Can olacağız.

İLETİŞİM BECERİLERİNİ GELİŞTİRECEĞİZ..
Özellikle konuşma terapisi çocuğun iletişim becerisini geliştirmede çok önemlidir. Otizmde son dönemlerin en etkili eğitim şekli davranışsal eğitim ve yönetimdir. Bizim amacımız otizmli çocuğun iletişim becerilerini geliştirmek, kendine yardım etmesini sağlamak ve sosyal becerilerini geliştirmektir.

Bu projemiz ile özel terapi yönteminde konuşma ve fiziksel yeteneklerin geliştirilmesini sağlayacağız. Özellikle konuşma terapisi çocuğun iletişim becerisini geliştirmede çok önemlidir.

Otizme bir farkındalık yaratıp otizmle ilğili çalışmaların en ideal şeklide yapılması için elimizden gerekeni yapacağız. Onların yaşam kalitelerini artırmak adına, belediye olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğiz.

PROJE TÜRKİYE'DE İLK OLACAK
Konyaaltı ilçemizde inşa edeceğimiz otizm eğitim merkezi bünyesinde; tanı, teşhis, tıbbi yönlendirme ile ihtiyaç duyulan tüm özel eğitim ve terapi hizmetleri tek çatı altında olacak.

Tarama hizmeti, tanı koyma ve takip, toplumsal farkındalık, tıbbi ve sosyal yönlendirme, eğitim planlama, özel eğitim, konuşma terapisi, fizyoterapi, ergoterapi, duyu bütünleme vb terapiler, spor eğitimi, değerler eğitimi, kaynaştırma, aile eğitimi psikiyatrist, psikolog çocuk doktoru, beslenme uzmanı, odyolog, özel eğitim öğretmeni, spor eğitmeni, fizyoterapist, oyun terapisti ve hizmet alınması gereken tüm branşlarda uzman kişilerin otizm eğitim merkezimizde tam zamanlı hizmet vermesini sağlayacağız. Ayrıca, kapasite ve bina olarak da Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyacak.