Kılıçdaroğlu: Ben o oyuna gelmem

Kılıçdaroğlu: Ben o oyuna gelmem

CHP lideri Kılıçdaroğlu: İktidar suni gündem yaratıyor, ben o oyuna gelmem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar partisinin gerçek krizlerin üstünü örtmek için suni gündem yarattığını iddia etti. Kılıçdaroğlu, "Ben o oyuna gelmem" ifadesini kullandı.

"İktidar ekonomik krizin tartışılmasını istemiyor" görüşünü dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

İş bulamayan milyonlarca gencimizin, iflas eden sanayicimizin, kepenk kapatan esnafımızın, icrayla boğuşan çiftçimizin gündem olmasını istemiyor. Gerçek krizlerin üstünü örtmek için suni gündem yaratılıyor. Ben o oyuna gelmem.

Kemal Kılıçdaroğlu, YeniÇağ'dan Ahmet Takan'ın sorularını yanıtladı.  

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul’daki 4’lü zirvede terör örgütlerinin tek tek sıralandığını, ancak YPG’nin adının yayınlanan bildirgede yer almadığını söyledi.

PKK'lı 3 teröristin başına ödül konulması... ABD ve Hükümetin tavrını samimi  buluyor musunuz?

" Hayır... !: PKK terör örgütü yöneticileri için alınan karar doğru olmakla birlikte kendilerinden PYD-YPG'yi meşrulaştırıcı açıklamaların gelmesi, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde PYD-YPG ile ortak hareket etmesi Türkiye-ABD arasındaki müttefiklik hukukuna aykırı.  Hiç kimsenin unutmaması gereken bir başka gerçek de şu: Büyük Ortadoğu Projesi çalışıyor onun eş başkanı da Erdoğan. Kendisi söyledi zaten. Türkiye kendi bölgesinde  İran, Suriye Irak ve Türkiye bir araya gelip ortak hareket etmedikleri sürece egemen güçler her zaman söz sahibi olacaklardır. Türkiye'nin bu gerçeği önce bilmesi lazım. O nedenle biz  Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı projesi (OBİT) önermiştik. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı  kurulabilirse  bölgede  4 ülke kendi sorunlarını oturup  rahatlıkla çözebilecek bir potansiyel yakalayabilirler. Bunun kolay olmadığını biliyorum.  Ama bunun öncülüğünü eğer Türkiye yapabilirse ve diğer ülkeleri de ikna edebilirse  farklı bir tablo ortaya çıkar."

Menbiç'te ABD ile  ortak devriye gerçekçi mi?

"Orada YPG'nin korunduğunu silahlandırıldığını  hepimiz biliyoruz. O korumanın ve silahlandırmanın hangi amaçla yapıldığını biliyoruz. 4 lider Türkiye'de bir bildiriyi yayınladılar malum. Almanya, Fransa, Türkiye ve Rusya... Terör örgütleri tek tek  sayıldı. Ama Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı YPG o bildirgede yoktu. Niçin yoktu? Ama bu soru Erdoğan'a hiçbir gazeteci tarafından sorulmadı.

Önümüzde yeni bir çözüm süreci var mı?.. AKP ile HDP sizce gizli gizli görüşüyorlar mı?

"Sayın Akşener, bu iddiayı dillendirdi. Adalet ve Kalkınma Partisinin ilkeleri olan bir parti olduğunu hiç kimse düşünmesin. Her an her ortamda  arzu ettiği her şeyi yapmak isteyebilir. AK partinin böyle bir özelliği var. İlkeleri olan bir parti değil çünkü o. Bir kişin egemenliğinde olan bir partidir. O kişi ne isterse o gerçekleşir. Onu hayata geçirir. Biz Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu tablo açısından iyi bir iklimde olmadığını biliyoruz. Özellikle ekonomik açıdan Batı'nın egemen güçlerinin  Türkiye ekonomisini kontrol ettiğini ve istediklerini de Erdoğan'a kabul ettirdiklerini  gayet iyi biliyoruz.

'Faizi yükseltin' dediler-önce direniyormuş gibi yaptılar sonra faizi yükselttiler. Egemen güçler borç para vermek için kendi koşullarını dayattılar ve Türkiye'ye kabul ettirdiler. Bu sorunlu süreç 16 yılda Türkiye'nin geldiği nokta aslında çok önemli. İyi yönetemeyip ekonomik açıdan Türkiye'yi belli bir girdabın içine sokuyorsanız bunun yansımaları siyasette de mutlaka olacaktır. Trump'ın 'papazı serbest bırakın' demesi  ve papazın serbest bırakılması gibi...

Dolayısıyla Erdoğan şu anda  kim olursa olsun egemen güçlerin ve parasal güçlerin her türlü talebini  karşılayabilecek bir pozisyonda. Ve bu Türkiye'ye zarar veriyor."

Erdoğan'ın sürekli CHP'yi hedef almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Biz Erdoğan'ın bizim için hazırladığı  tuzağa asla düşmeyeceğiz. Doğruları anlatmaya devam edeceğiz. Sandıkta ittifakı sağlamak içinde  mücadele edeceğiz. Biz özellikle Ak Partiye oy veren vatandaşların Türkiye'nin geldiği nokta açısından olayı daha sağlıklı sorgulamalarını ve yönünü CHP'ye döndürmelerini arzu ediyoruz, doğal olarak bu çerçevede gerçekleri, doğruları anlatmaya devam edeceğiz."