Rusya'dan Basra petrolü açıklaması

Rusya'dan Basra petrolü açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Basra’daki Rus Konsolosluğu’nun, ayrıca Rus şirketleri temsilcilerinin çalıştığı petrol ve gaz tesislerinin bulunduğu bölgelerdeki durumun Irak güvenlik güçlerinin kontrolünde olduğunu bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “ Rusya ’nın Basra Başkonsolosluğu’ndan gelen bilgiye göre, konsolosluğun, ayrıca Rus şirketleri temsilcilerinin çalıştığı petrol ve gaz tesislerinin bulunduğu bölgelerdeki durum, Irak güvenlik güçleri tarafından kontrol ediliyor” ifadelerine yer verildi.

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin üretildiği Basra'da halkın, 8 Temmuz'dan bu yana ‘yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk’ gibi gerekçelerle düzenlediği gösterilerin şiddeti son günlerde arttı.

 Olayları bastırmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu şu ana kadar 20'den fazla gösterici hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı. Basralılar, gösteriler sırasında daha önce de valilik ve belediye binaları, devlet televizyonu ile Şii parti ve milis güçlerine ait binaları basarak ateşe vermişti.

 En son bir grup gösterici dün İran’ın Basra Başkonsolosluğunu ateşe vermiş, İran yönetimi ise bunun üzerine Irak'la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı'nı kapatmıştı.

' Basra'da durum normale döndü': Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı 

Sputnik'e konuşan Iraklı yetkililer, günlerdir şiddetli protestolara sahne olan Basra'daki durumun normale döndüğünü, bu nedenle sokağa çıkma yasağının da kaldırıldığını bildirdi.

Basra'daki güvenlik yetkilisi bir kaynak, Sputnik'e verdiği demeçte Bağdat'tan gelen güvenlik güçlerinin Basra sokaklarında konuşlandırıldıklarını ve şehirdeki durumun normalleşmesinin ardından sokağa çıkma yasağının kaldırılması kararı verildiğini açıkladı.

Irak merkezli Al Sumaria kanalı daha önce, Basra'da güvenlik birimlerinin birkaç kez sokağa çıkma yasağı uygulama girişiminde bulunduğu ancak halkın her akşam protestolar nedeniyle sokaklara dökülmesi nedeniyle bunun uygulanamadığını, protestoların şiddetinin azalma belirtisi göstermediğini bildirmişti.