Kılıçdaroğlu söz verdi: Çiftçilerin borçları silinecek!

Kılıçdaroğlu söz verdi: Çiftçilerin borçları silinecek!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Gaziantep'te STK (Sivil Toplum Kuruluşları) temsilcileri ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, 'çiftçinin borçlarını sileceğiz. Söz verdim. Benim boynumun borcu. Sen sözde hem faizini hem ara parasını siliyorsun. Ben faizini sileceğim. Zarar eden çiftçi olmayacak'

Gaziantep'te STK temsilcileri ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal kılıçdaroğlu 'nun konuşmasından önemli satır başları şöyle; 

-Dolar olduğu yerde duruyor, düşen Türk lirası. Daha fazla Türk lirasını bulacaksınız ki eski doları alasınız. Herkesin kafasında soru işaretleri ‘ne olacak bu halimiz’.

-Çiftçi kendisini yakmaya kalkar, sanayici intihar eder. Üçünün bir özelliği var bunların hepsi de üretmek ister. Rantiye sınıfından kendisini yakan bir adam gördünüz mü? Bu düzenden kim memnun?

-Bu düzenden memnun olan rantiye sınıfları. Her tarafında para, bir masa bir sandalye. Son 16 yılda dışarıda bir grup faiz lobisine ödenen para 151 milyar 34 milyon dolar.

-Efendim biz bunları 24 Haziran’dan sonra yapacağız. E şimdi yap, elini tutan mı var. Yetkiyi vermeyin yazıktır günahtır bu memlekete. Memleket yönetilmiyor. Sokaktaki vatandaşa sorun 5 tane bakanın adını sayamaz bile. Hep rantiye sistemi kazanıyor

-Binlerce mağdurumuz var. Geçinemiyor insanlar. Sosyal devleti yeniden ayağa kaldırmamız lazım. Tarlada alın teri dekön çiftçinin kazanması lazım, nohut, mercimek, et dışarıdan. Egemen güçlerin Türkiye tarımı üzerinde dayatması var 16 yıldır.

-Antep’in fıstığını biliyorsunuz bakan şimdi diyor İran’dan fıstık ithal edeceklermiş. Cumhuriyet’in kurucu ayarlarına yeniden dönmek zorundayız, boşuna demiyoruz.

-Fındığı göreceksiniz yakında İtalyanlar alacak, fındık bahçesinin sahipleri fındık bahçesinde çalışan olacak. İlk yapacağımız iş çiftçinin faiz borçlarını silmek olacak.

ÇİFTÇİNİN BORÇLARINI SİLECEĞİZ

-Çiftçi ne ekeceğini bilecek ve kazanacak. Bunları yapmamız lazım.

-Son 16 yılda dışarıdaki faiz lobisine ödenen tutar 651 milyon dolar

-Türkiye'nin yurt dışına borcu eski parayla 687 kattrilyon. Dünyanın en yüksek faizle borçlanan ülkesi Türkiye.

- Size boşuna demiyorum düşünerek sandığa gidin. Memleket iyi yönetilmiyor değil, yönetilmiyor

-Bir devlet bir kişiye emanet edilemez.

-İnsanlar aldığı aylıkla geçinemiyor. Sosyal devleti yeniden ayağa geçirmek gerekiyor. ihracat yapması lazım. Çiftçinin kazanması lazım.

-Nohut, mercimek,saman,canlı hayvan, et dışardan. Nasıl bir ülkeyiz. Hep 'rant'iye sistemi kazanıyor

-16 yıldır hangi çiftçi halinden memnun. Fıstık ithal edeceklermiş bir o eksikti zaten.

-Bu ülkede yaşayan herkesin benim de olduğu gibi sorumluluğu var.

-Cumhuriyet kurucu ayarlarına dönmek zorundayız.

-Çiftçinin borçlarını sileceğiz. Söz verdim. Benim boynumun borcu. Sen sözde hem faizini hem ara parasını siliyorsun. Ben faizini sileceğim. Zarar eden çiftçi olmayacak.

-Bir çiftiçinin ürettiği ürünün gelirini almaması çiftçinni zarar etmesi demektir.

- Sanayide yeni hamle yapmak zorundayız. Sanayici arkadaşlarımız iyi dinlesin.

-Katmadeğeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Seçim bildirimizde de var.

-Londradaki faiz lobilerine okadar yüksek faiz ödemeyin. İstihdamın ana damarlarından biri budur. Katmadeğer yönetimidir. 

-Suriyeli kardeşlerimiz var. 3,5,4 milyon civarında değişiyor. Türkiye, Suriye, İrak ve İran bir araya geleceğiz. Ortadoğu'da birliği sağlayacağız. 

-Silahı ya Amerikia ya Rusya veriyor. Orda da Türkler var burda da. Orda da Yezidiler var bur da da... Orda da Araplar var burda da... Komşu değilmiyiz, kardeş değil miyiz?.. Barışı getireceğiz oralara.

SURİYELİLERİ BAL GİBİ GÖNDERECEĞİZ

-Suriyelileri huzur içinde ülkelerine göndereceğiz. Bal gibi gönderirim.

-Muhtarların özel bir kanunu yok. Bir muhtarlık kanunu çıkmalı. Birinci yapacağımız iş bu. Muhtarların elemanlarının olması lazım. İl Özel idarelerin yapması lazım.

-Gittiğiniz her mahallede emlak vergisi ödeniyor. Sizin niye bütçeniz yok? Emlak vergisinden bir miktar para muhtarlık için ayarlanacak.

-Asgari ücreti net 2 bin 200 lira yapacağız. Vergisiz olacak.

-Ne zaman ki hastaneye gidiyor bakıyor ki felaket. Vatandaş 3 ayrı yerde ödeme yapıyor. Bunların hepsini biliyoruz. Her vatandaşımın sandığa giderken düşünmesini istiyorum. Bu sorunlarla dünya liginden sürekli geriye gidiyorsa ülke, İnsanlar işsizlik nedeniyle kendini yakıyorsa... Tık yok. İnsan hayatı mı yazar kasa mı değerli?

EĞİTİM SİSTEMİNİ TAM GÜN YAPACAĞIZ

-Fabrikada iş verdin mi vatandaş çalışmadı mı? Yoksullu teşir etmeden yardımcı olacağız. Her kadının hesabına bin lira yatıracağız.

-Eğitim sistemini tam gün yapacağız.

-Ben size bir rakam vereceğim. 1923-2002 bütün hükümetler döneminde 713 milar dolar harcanan para. Bununla telekom, barajlar, Sümerbak, Etibank hepsi yapıldı. Hükümetin harcadığı para 2 trilyon 94 milyon dolar. Hepsini sattılar. 

PARA VAR NAMUSLU SİYASET YOK

-Ülkede para var namuslu siyaset yok. Siyasetçinin halkına hesap vermes lazım. Türkiye'nin büyük bir değişim ve dönüşüme ihtiyacı var. Hangi kimlikte olursa olsun. Birlikte yaşayacağız. Türkiye'yi bölgesinde birinci yapmak için çalışacağız.

-Anadolu'nun içi boşalıyor. Herkes başka yerlere yerleşiyor.