Beşar Esad, ABD'ye meydan okudu

Beşar Esad, ABD'ye meydan okudu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Amerikan askerlerinin Suriye'den ayrılması gerektiğini söyledi. Eylül 2015'ten bu yana Rusya'nın desteğiyle ilerleyen Esad, açıklamasıyla ABD'ye meydan okudu.

Suriye'deki Şam rejiminin lideri Beşar Esad, Russia Today televizyonuna verdiği röportajda ABD'yi hedef aldı. Esad, "ABD Suriye'den ayrılmalı, ayrılacak" dedi.

Beşar Esad, Russia Today kanalıyla yaptığı mülakatta, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisine 'hayvan Esad' demesine cevap verdi. Esad, 'Ne söylüyorsan osun" cevabını verdi. Esad, ABD ve Rusya'nın Suriye'de askeri olarak direkt çatışmaktan son anda kaçındıklarını iddia etti.

Rus basınına konuşan Beşar Esad, ABD'nin Suriye'yi terk etmek zorunda olduğunu söyledi.

Esad, ABD öncülüğünde kurulan ve terör örgütü YPG'nin liderliğindeki SDG için müzakerelerin öncelik olduğunu, müzakerelerin işe yaramaması durumunda SDG kontrolündeki bu bölgelerin güçle geri alınacağını ifade etti. 

'ABD VE RUSYA ÇATIŞMANIN EŞİĞİNE GELDİ'

Russia Today kanalına konuşan Esad, ABD ve Rusya'nın çatışmanın eşiğine gelmesi konusunda Rus hükümetine sağduyulu davranışı için teşekkür etti:

"Ruslar saldırıların geleceği üsleri imha edeceklerini söylediler. Elimizde delil yok ama ciddi kaynaklara dayanan bilgiler var. Ruslar Suriye genelinde kapsamlı bir hava operasyonuna hazırdı. O yüzden de Batılı güçler sınırlı bir hava saldırısıyla yetindi."

Suriye'nin kuzeyinde ABD özel harekât birliklerinin görev yaptığı bölgeler bulunuyor.

O dönemde Rusya ve ABD'nin doğrudan çatışmaya girmesi riskinin ortaya çıktığını anlatan Esad, krizin 'Rusya'nın sağduyulu yaklaşımıyla aşılabildiğini ifade etti:

"Neyse ki ABD - Rusya çatışması önlenebildi. ABD yönetiminin sağduyusu sayesinde değil, Rus yönetiminin sağduyusu sayesinde önlendi."