Annemin dul aylığı azalır mı?

İyi günler Hüseyin Bey
Babam 1998 de vefat etti o zamanlar çalışıyordum yetim aylığı almadım. Şimdi işten ayrıldım ve babamın maaşına başvurmak istiyorum. Ama annemden kesilip bana mı dönecek kesinti olur mu birde tekrar çalışmaya başlarsam anneme kesinti yapılıp dönecek mi bunu öğrenmek istiyorum. Kesinti yapılmaz diyorlar ama kardeşimde bunu yaşadım. 50 TL kesinti yapılıp anneme dönmüştü. Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Vefat eden bir sigortalının eşine çocuğu olmaması halinde yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanır. Çocuğu olup yetim aylığı almaları koşulunda ise dul eşin aylık oranı yüzde 50’ye düşer. Dolayısı ile siz yetim aylığına başvurduğunuzda annenizin aylığında yüzde 25 oranında bir düşüş yaşanacaktır. İleride yeniden çalışmaya başlar veya evlenirseniz aylığınız kesilecek ve anneniz yine yüzde 75 oranında aylık almaya devam edecektir.
İyi günler.

İstifa edersem işsizlik aylığı alabilir miyim?

Merhaba Hocam
Benim son üç yıldır primlerim düzenli ödeniyor. Temmuz ayında işten çıkartıldım ve Ağustosta yeni işe girdim. Ancak şartlar çok berbat ve ayrılmak istiyorum henüz deneme süresindeyim. İşten ayrılsam işsizlik maaşına başvurabilir miyim?

Merhaba Sayın okuyucumuz
İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek bakımından prim ödeme gün sayısının yanında işten ayrılış sebebi de önem arz etmektedir.
Siz işten ayrıldığınızda işveren 10 gün içinde SGK’na işten çıkış bildirgesi göndermek durumundadır. Bu bildirge ile aynı Türkiye İş Kurumu’na çıkış sebebiniz bildirilmiş oluyor.
Siz şartlarından memnun olmadığınız bu işyerinden ayrıldığınızda bu istifa anlamına gelecek ve bildirim de bu yönde yapılacaktır.
İstifa ise işsizlik ödeneğine hak kazandıran bir işten ayrılma biçimi değildir. Dolayısı ile işsizlik ödeneğinden ne yazık ki yararlanmanız mümkün değildir.
İyi günler.


Süresi belirli iş sözleşmelerine dikkat

Merhabalar İrfan Bey
Bir firmada belirli süreli sözleşme imzalamak üzereyim. Ancak çalışırken de kpss ye hazırlanmayı düşünüyorum. Sınava bir yıl var ve sözleşme iki yıllık olacak. Sınava girip atanırsam ve dolması gereken süre dolmamışsa işverene sözleşmenin geri kalan masrafını öder miyim? Teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz
Belirli süreli iş sözleşmelerinde her iki taraf içinde kural olarak sözleşmeyi süresinden önce sona erdirmek mümkün değildir. İş kanunda yer alan haklı nedenlerle fesih elbette ki her zaman mümkündür. Ancak nedensiz fesihler yaptırıma tabidir. Sizin de belirttiğiniz gibi sözleşmeyi süresinden önce haklı bir neden olmaksızın sona erdirirseniz işveren sizden geride kalan süreye ilişkin ücreti talep edebilir. Bu nedenle sözleşme imzalamadan önce işverene durumunuzu bildirip mümkünse sözleşme süresini buna göre ayarlamanız uygun olacaktır.
İyi günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar