Sağlık koşulu uygun olmayan işçiye gündüz vardiyasından iş verilir

Vardiyalı çalışmak istemiyorum

Merhaba Hüseyin Bey
Çalıştığım yer vardiyalı ancak belirli raporlarla sabit çalışanlar da bulunmaktadır. Benim ise kalp kapakçığımda kalınlaşma mevcut. Bu durumda çalıştığım yerden sabit vardiya talebinde bulunabilir miyim? Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Mevcut sağlık koşullarınız vardiya sistemi ile özellikle de gece çalışmaya olanak vermiyorsa işverenden sabit çalışma sistemine geçmeyi talep edebilirsiniz. Ancak bu durumunuzu sağlık raporu ile işverene kanıtlamanız gerekecektir.

İyi günler
1 yılım dolmadı Kıdem tazminatı hak eder miyim?

Merhabalar Hüseyin hocam
9 ay bir tekstil fabrikasında çalıştım omurga yapımda şekil bozukluğu oldu bel ve boyun ağrısı çekmeye başladım. İstifa ettim şuan çalışmıyorum kıdem tazminatı alabilir miyim?

Merhaba sayın okuyucumuz
Öncelikle geçmiş olsun. Sağlık sebebiyle işten ayrılan bir işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir. Ancak kıdem tazminatına hak kazanmanın temel koşullarından biri o işyerinde 1 tam yılı fiili olarak çalışmış olmaktır. Oysa siz 9 aydır bu işyerinde çalıştığınız belirtmişsiniz. Bu durumda ne yazık ki kıdem tazminatı alabilmeniz mümkün değildir.

İyi günler
İstifa ettim kıdem alabilir miyim?

İyi günler Hüseyin Bey
Ben yaklaşık 3 ay önce 7 yıldır çalıştığım iş yerimden başka bir iş bulmak için kendi isteğimle ayrıldım. Herhangi bir işe de giremedim. Ve şu an askere gitmek istiyorum. Ayrılırken alamadığım kıdem tazminatını alabilmem mümkün müdür. Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
İstifa Kıdem tazminatına hak kazandıran işten ayrılma nedenlerinden biri değildir. Sizin kıdem tazminatına hak kazanabilmeniz için işten ayrılma nedeninizi askerliğe bağlamanız ve bu durumu kanıtlamanız gerekir. Bu da ancak dava açmak suretiyle olabilecek bir şey. Dilerseniz bir avukatla görüşerek böyle bir davayı kazanma şansınızı kendisiyle değerlendirebilirsiniz.

İyi günler
İyi çalışmalar Hüseyin Bey
16 haftalık doğum izninden sonra tekrar işe geri dönüp çalışma zorunluluğum var mı? Doğumdan sonra çalışmayı düşünmüyorum çünkü. Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
İstifa bir irade beyanıdır. Karşı tarafa (işverene) ulaştığı andan itibaren geçerlilik kazanır. Yani sizin 16 haftalık doğum istirahati sonrası istifa etmenize herhangi bir engel yoktur. Ancak işveren ihbar öneli (bildirim) süresini çalışmanızı talep edebilir. Bu süre işyerindeki kıdeminize bağlı olarak 2 hafta ile 8 hafta arasında değişmektedir.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar