Emzirme Yardımı için nereye başvurmalıyım?

Merhabalar Hüseyin Bey

Emzirme parası bir defaya mı mahsus ve nasıl başvuru yapacağız. Babaya verilen 5 günlük izin ücretini işveren mi karşılıyor ve karşılamak zorunda mı, devlet mi karşılıyor? Özel sektörde çalışan babaya kendi işyeri doğum yardımı yapıyor mu? Yanıtlarınız için çok teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz


Emzirme yardımı bir defaya mahsus olarak ödeniyor. Bunun için doğum raporu ile işyerinizin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Babaya verilen 5 günlük izin ücretli izin yani ücretten kesinti yapılmıyor. İşyerinin doğum yardımı yapmak gibi bir zorunluluğu yok. Ancak Devlet vatandaşa doğum yardımı yapıyor. Bunun içinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ne başvurmak gerekiyor.

İyi günler.

İşveren düzeltme vermiyor


İyi Günler Hüseyin Bey, 29 kodla işten çıkarıldım ama ihbar ve kıdem tazminatımı banka yoluyla maaş hesabıma ödediler. İşveren 10 gün geçtiğinden dolayı tazminatlarımı ödeyip ayrıcalık yaptıkları için SGK ya sehven düzeltme vermiyor. Şimdi 29 kod ile işten çıkarıldığım içinde İŞKUR'dan maaş bağlanmıyor. Benim İŞKUR dan maaş bağlatabilmem için bu durumda ne yapmam gerekir? Sonuçta ben işverene ne saygısızlık ne de ahlaksızlık yaptım. Muhasebe müdürü ile işini bul işten çıkmak istediğin zaman tazminatların yatacak diye söyledi ama ben kendisine güvendiğimden kodlara bakmadan işten çıkışımı imzalamış oldum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz


SGK işten çıkış bildirimi kodlarında 29 numaralı kodun karşılığı İş Kanunu 25/2 yani Ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışlar nedeniyle işten çıkarılmaktır. Bu nedenlerle işten çıkarılan bir çalışana herhangi bir tazminat ödenmeyeceği gibi işsizlik ödeneğinden de yararlanmak mümkün değildir. Ancak ifadelerinizden anlaşılan sizin anlaşmalı bir şekilde işten ayrılarak tazminatlarınızın da ödendiği yönündedir. Sizin İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmeniz için işverenin sizi 04 kodu ile işten çıkarttığını SGK işten çıkış bildirgesinde belirtmesi gerekirdi. İşverenin bu değişikliği(düzeltmeyi) yapmak elindedir. Yapmadığı takdirde işyerinin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine şikayet dilekçesi vermeniz gerekir. Vereceğiniz dilekçede tazminatlarınızın ödendiğine ilişkin makbuzların fotokopisini de ekleyiniz. İyi günler

Ücret zammımı vermediler



Selamlar Hüseyin hocam, İş yerinde ocak ayında fazla mesai dosyasına imza atmadım buna rağmen gönüllü hafta içi 4 saat mesai yaptım ve bana ocak ayından itibaren %10 zammı vermediler sebebini ise yıllık mesai dosyasına imza atmamamı gösterdiler benim anlamadığım işçinin mesaiye zorlanması yasal haklara göre mesaiye mecbur olmaması değilmidir. Bu konuda ne yapmalıyım?

Merhaba Sayın okuyucumuz


İş kanunumuz gereğince işçinin fazla mesai yapması kendi onayına bağlıdır. İşveren işçilerinden her yıl fazla mesai için onay almak zorundadır. Siz anladığımız kadarıyla fazla mesai onayı vermemişsiniz. Bu sizin yasal bir hakkınızdır. Yani bu onayı vermek zorunda değilsiniz. İşverenin bu nedenle ücret artışında size ayrımcılık yapması ise yasal olmayan bir davranıştır. Bu nedenle iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirerek işten ayrılabilirsiniz. Ayrıca yapılmayan ücret artışınızdan kaynaklanan ücret farklarını da işverenden talep edebilirsiniz. Bunların olabilmesi açabileceğiniz bir dava ile mümkündür. Bunun içinde bir avukatla görüşmelisiniz. Dava açmak istemiyorsanız işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye iş ve çalışma Kurumu şubesine şikayet dilekçesi verebilirsiniz.



Önceki ve Sonraki Yazılar