Sigortam başlatılmadı

Merhaba Hocam

Ben işe başladım 1 ay oldu ama SSK başlamadı. Evde ayağım kırıldı şimdi raporluyum herhangi bir rapor parası alama hakkım var mı acaba?

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Bir sigortalının iş kazası dışında kalan sebeplerle sağlık sigortasından yararlanabilmesi için en az 30 günlük ödenmiş primi bulunması gerekmektedir. Raporlu olduğu süreye ait geçici iş göremezlik ödeneğini alabilmesi için ise rahatsızlığın meydana geldiği tarihten önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Siz işe başladığınız halde sigortanızın başlatılmadığını belirtmişsiniz. Bu durumun tespiti halinde SGK sigortalıyı resen tescil edip sigortalılık haklarından yararlandırmakta ve mağdur olmasını engellemektedir. Ancak bunun olabilmesi için durumun SGK’ na bildirilmesi (şikayet) gerekmektedir.

İyi günler

İşsizlik ödeneği alabilir miyim?


İyi günler Hüseyin Bey,

Ben 3,5 yıl bir iş yerinde çalıştım fakat işten çıkarıldım sigortam yatırılmamış sadece sağlıktan yararlanmışım işsizlik maaşı alabilir miyim teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Sözünü ettiğiniz bu işyerinde adınıza SGK primi ve işsizlik ödeneği ödenmemiş ise işsizlik ödeneğinden yararlanmanız mümkün değildir. Ancak bir işverene bağlı olarak çalışan işçinin SGK priminin ve işsizlik ödeneğinin ödenmemesi yasal değildir. Siz işyerinizin bağlı bulunduğu SGK ve Çalışma ve İş Kurumu şubelerine şikayet dilekçesi ile başvurup bu konudaki kayıplarınızın önüne geçebilirsiniz. Ayrıca “sadece sağlıktan yararlanmışım” şeklindeki ifadenizi de anlayamadım. Bir sigortalı sadece kendisi GSS (genel sağlık sigortası) primi öderse sağlık hizmetinden yararlanabilir. Bağımlı (ücretli) çalışan sigortalı için böyle bir durum söz konusu olamaz çünkü bağımlı çalışan sigortalılar tüm sigorta kollarına tabidir.

İyi günler 

İşten ayrılmak istiyorum


Merhaba Hüseyin Bey

Ben bir yazlık sitede sigortalı olarak bahçıvanlık yapmaktayım ve bu siteye yaklaşık 3 yıl önce girdim. Emeklilik gün ve prim sayım doldu ancak yaşımdan dolayı bekliyorum hala çalışmaktayım. Ancak birçok konuda sıkıntı yaşamaktayım. İzin haklarım verilmiyor ve son aylarda maaşımı da düzenli alamıyorum. Şu an işten ayrılmak ve yaşımı çalışmadan beklemek istiyorum. Eğer bu sebeplerle ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Şimdiden teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz

Sözünü ettiğiniz ücretin düzenli ödenmemesi ve yıllık ücretli izin hakkınız ile ilgili yaşanan olumsuzluklar size haklı nedenle derhal iş sözleşmenizi fesih hakkı doğuran nedenlerdir. Bu nedenlerle haklı olarak iş sözleşmesini İş kanunu 24/2 madde çerçevesinde sona erdiren ve işten ayrılan bir çalışan kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak bu tür bir fesih işlemi usulüne uygun bir biçimde uygulanmalıdır. 3 yıllık kıdeminize herhangi bir halel gelmemesi bakımından bir hukukçu desteği ile birlikte hareket etmenizi salık veririz

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar