Bluetooth isminin esin kaynağıydı! Viking kralının mezarı bulundu

Bluetooth isminin esin kaynağıydı! Viking kralının mezarı bulundu

Bluetooth teknolojisine verilen ismin esin kaynağı olan Viking Kralı Harald "Bluetooth" Gormsson’un mezar yeri bulundu.

MS 958’den 986’ya kadar Danimarka kralı olan ve yönetimini Jutland ile Zealend adalarıyla sağlamlaştıran Harald "Bluetooth" Gormsson, Hristiyanlığı tanıtması ve İskandinav ülkelerini birleştirmesiyle nam salan kral olarak biliniyor.

Tarihçilerin koyu mavi olarak tanımladığı ölü bir diş nedeniyle Blåtand (mavi diş) takma adını alan Harald "Bluetooth" Gormsson'un olası mezar yeri arkeologlar tarafından keşfedildi. Polonya’nın Wiejkowo köyünden alınan uydu verilerini kullanan araştırmacılar, Jelling taşları üzerinde runik bir yazıt ile kralın biyografisinin özetini şöyle aktarıyor:

DANİMARKALILARI HIRİSTİYANLIĞA ÇEVİREN HARALD

"Kral Harald, bu anıtların, babası Gorm ve annesi Thyra’dan sonra yapılmasını emretti. Tüm Danimarka ve Norveç’i kazanan ve Danimarkalıları Hıristiyanlığa çeviren Harald"

blueto2.jpg

BLUETOOTH GİBİ BİRLEŞTİRİCİ KRAL

Farklı cihazları birbirine bağlamak ve veri aktarımı sağlamak için kullanılan Bluetooth kablosuz teknolojisi, Harald’ın Danimarka kabilelerini tek bir krallıkta birleştirmesi gibi cihazları birleştireceği analojisine dayanarak Harald’ın adını aldı. Bluetooth logosu, onun baş harfleri olan H (ᚼ) ve B (ᛒ) runik harflerden oluşuyor.