MHP ve AKP'de,  HDP'li seçmen CHP'ye oy atar mı endişesi!

MHP ve AKP'de, HDP'li seçmen CHP'ye oy atar mı endişesi!

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, MHP ve AKP'li isimlerle görüştüğünü, her iki tarafın da endişeli olduğunu aktardı.

Sevilay Yılman, bugünkü "İttifak yerelde de devam etmeli çünkü aksi kayıp verdirir!" başlıklı yazısında "Eğer gerçekten MHP’li kaynağımın endişe ettiği gibi HDP’li seçmen sandığa gittiğinde tercihini CHP’li adaylardan yana kullanırsa bu durum hem AK Parti’yi, hem de MHP’yi çok zorlar." ifadelerini kullandı. 

İşte Yılman'ın bugünkü yazısından o bölüm:
İlk günden beri aklımdaydı aslında yazmak.

Ancak siyasette 24 saatin bile çok uzun bir zaman olduğuna ve her an her şeyin değişebileceğine inandığımdan, biraz beklemeyi tercih ettim.

İyi de etmişim…

Çünkü Danıştay’ın Andımız ile ilgili kararının hemen akabinde başlayan AK Parti-MHP birlikteliğinin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın geldiği pozisyon, ancak netleşti.

Bunun en bariz kanıtı MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin dünkü grup toplantısında yaptığı açıklamalardı.

Andımız ve sonrasında da ülke ekonomisi üzerinden yaptığı konuşmalar o kadar sert ve yüksek tondaydı ki, ittifakın genelde de devamı açısından pek olumlu bulmadım ben.

Sanki giderek daha negatif bir noktaya doğru sürükleniyor ittifak oluşumu.

Tabii sonuçta ittifakın devam edip etmeyeceği veya nasıl devam ettirileceği tarafların kendi bileceği iştir ama bir üçüncü göz olarak söylüyorum; bu gidişat yerel seçimlerde ne AK Parti ne de MHP açısından kesinlikle olumlu sonuç doğurmaz.

Gerçek olan şu ki; her iki taraf açısından hayırlı olacak şey, ittifakın yerel seçimlerde de devam etmesidir.

Aksi iki partiye de büyük kayıp verdirir.

Ve inanın değerli okurlarım; bu sadece benim gördüğüm, görebildiğim bir durum da değil.

Dün kesinlikle kanaatim bu olmasına rağmen yazıya başlamadan biraz yoklama çektim. Yani bu öngörümün doğru olup olmadığını test etmek için hem AK Parti’de ki hem de MHP’de ki bazı mühim isimlerle Cumhur İttifakı’nda gelinen son durum ve yerel seçimler üzerine görüşmeler yaptım.

Enteresan ama görüştüğüm isimlerin tamamı ittifakın bu noktaya evrilmiş olmasından dolayı çok mutsuzlar.

İlişkilerin bu hale gelmesinin hiçbir tarafa getirisi olmayacağı gibi götürüsü olacağı görüşü, yüzde yüz hakim görüş.

Mesela bu görüştüklerimden biri, AK Parti’nin hemen her seçiminde son derece aktif rol oynayan bir isim.

Sayıları iyi bilen ve bu sayılar üzerinden tahminlerinde de pek yanılmayan bu isme göre 30 Mart seçimlerine MHP ile ittifaksız gitmek AK parti açısından büyük risk taşıyor. O yüzden de; “Taraflar bir an evvel yeniden bir araya gelmeli ve ilişkilerini tamir etmeli!” diyor.

Ve bu isim özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde MHP’siz bir yerel seçimin AK Parti'yi çok zorlayacağına inanıyor.

Buna mukabil MHP’deki kaynaklarım da pek farklı düşünmüyor.

Onlara göre de ittifakın geldiği bu nokta MHP’ye de büyük kayıplar getirebilirmiş. Şu anda elde olan başta Adana, Mersin olmak üzere önemli büyükşehirlerin elden çıkması sürpriz olmazmış.

Tabii hem AK Parti hem de MHP kanadında bu öngörüye sebep olan neden muhalif partiler arasında resmi olarak yapılmasa bile seçmeninin sandıkta ittifaka gitme olasılığından kaynaklı.

Diyor ki mesela MHP’li siyasetçi; “Adana, Mersin gibi şehirlerde HDP’ye oy veren seçmen oyu çok yüksek. Eğer bu seçmen kendi partisinin bu illerde kazanma şansı olmadığını görüp CHP adaylarına oy verirse MHP’nin bu şehirleri kazanması imkan dahilinde bile değil!”

Tabii tersi durum İstanbul, Ankara ve Antalya için de geçerli.

Eğer gerçekten MHP’li kaynağımın endişe ettiği gibi HDP’li seçmen sandığa gittiğinde tercihini CHP’li adaylardan yana kullanırsa bu durum hem AK Parti’yi, hem de MHP’yi çok zorlar.