Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa liderleri ilk kez bir arada

Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa liderleri ilk kez bir arada

Suriye'de çözüm için yeni umut: Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa liderleri ilk kez bir araya geldi

Mart 2011'den bu yana devam eden Suriye krizine çözüm arayışlarında bugün İstanbul'da Rusya ve Türkiye'nin katkılarıyla yeni bir sayfa açılıyor.

Astana süreci kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte uzun süredir hummalı çalışmalar yürüten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çözüm konusunda farklı yaklaşım izleyen ABD öncülüğündeki küçük grubun iki önemli temsilcisi Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Görüşme, saat 16:00'da başladı.

'İstanbul'daki Suriye zirvesi, Astana formatının etkisini artıracak'
Astana süreciyle 'çatışmasızlık bölgeleri' uzlaşısının ortakları olan ve son olarak İdlib konusunda ateşkes mutabakatı sağlayan Türkiye ve Rusya'yı, AB'nin lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa ile ilk kez aynı masa etrafında buluşturacak zirvede İdlib'de Putin ve Erdoğan'ın inisiyatifiyle başlayan silahsızlandırılmış bölge kurma sürecine ağırlık verilmesi bekleniyor. Dört lider, sığınmacıların evlerine dönüşü, ılımlı muhaliflerin militanlardan ayrılması, insani yardımların ulaştırılması, Suriye'ye yaptırımların kaldırılması gibi konuları da masaya yatıracak.

DE MİSTURA ZİRVEDE SURİYE'DEKİ GELİŞMELERLE İLGİLİ BİLGİ VERECEK
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İstanbul'daki zirveye katılacak isimler arasında yer alıyor.

Mistura, zirvede Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya liderlerine Suriye'deki son gelişmeler hakkında bilgi verecek.

YENİ UMUT OLARAK GÖRÜLÜYOR

Dört lideri ilk kez buluşturması nedeniyle Suriye'de çözüme ilişkin yeni umut olarak görülen dörtlü zirvenin Çengelköy'deki tarihi Vahdettin Köşkü'nde saat 15.00'te başlaması bekleniyordu.