Kararnameler

Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ''Yargı'' ve ''Valiler'' kararnamesi geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlandı. HSYK kararnamesi ile ülkemizde görev yapan hâkim ve savcıların dörtte birinin görev yerleri, valiler kararnamesi ile de 81 valinin 50'si değiştirilmiş oldu.

Ülkemizdeki toplam 14.993 hâkim ve savcıdan 3 bin 746'sının yeri değiştirilirken Valiler Kararnamesi ile de 24 yere yeni vali atanırken, 26 ilin valisi de kendi aralarında yer değiştirmiş oldu.
 
Cumhuriyet tarihimiz boyunca hiçbir dönem bu büyüklükte bir değişiklik yapılmamıştır. Farklı siyasi partiler arasındaki iktidar değişikliklerinde dahi bu düzeyde bir değişiklik furyası yaşanmamıştı. 14 yıldan beri ülkemizi kesintisiz olarak yönetmekte olan aynı siyasi partinin daha önce kendileri tarafından atamış oldukları Valilerden memnuniyetsizliğini ve daha bir yıl önce yine geniş kapsamlı olarak hazırlanan hâkim-savcı atamalarındaki hoşnutsuzluğunu bu kararnameler ile telafi etmeyi amaçlamışlardır.
       
Daha 10 gün önce göreve başlayan yeni hükümetin ve Sayın Başbakanın bu kadar kısa bir sürede böyle bir hazırlık yapması ve uygulamaya koyması imkânsız gibi görünmektedir. Bu atamalarda ''Saray’ın hazırlıklı olması ve olaya müdahil olması açıkça hissedilmektedir.
       
32'si il, 44'ü İlçe olmak üzere 76 Cumhuriyet başsavcısı değiştirilmekte, AKP'nin hoşuna gitmeyen iddianame hazırlayan ve karar veren savcılar ve hâkimler sürgün edilirken, iktidar partisinin emir ve talimatlarıyla karar veren hâkim ve savcılar terfi ettirilerek ileriki dönemlerde çok daha yararlı olabilecekleri mahkemelerde görevlendirilmiş olarak görülmektedir.
       
Bu kararname ile Cumhurbaşkanına hakaretin iptalini isteyen Hâkim Murat Aydın, İzmir'den Trabzon'a sürgün edilirken, Kılıçdaroğlu'nu ifadeye çağıran savcı ise terfi, ederek, Bakırköy başsavcı vekilliğine atanmıştır.
       
2014 HSYK Seçimlerinde YARSAV Yargıçlar Sendikası’nın ortak listesinden aday olan 5 hâkimin ''sürgün'' şeklinde yerleri değiştirilmiştir.
       
17 Aralık soruşturmasında 6 kişiyi tahliye eden ve Fazıl Say'a ''Dini değerleri aşağılamak'' suçundan 10 ay hapis cezası veren Sulh Ceza Hâkimi, Ağır Ceza Hâkimliğine terfi ettirilmiştir.
        
Ethem Sarısülük'ü vuran polise ceza veren Ağır Ceza Hâkimi ise tenzili rütbe ile düz hâkim olarak bir ilçe mahkemesine atanmıştır.

Yukarıda örnek verdiğim atamalar 3 bin 746 yer değiştirmedeki çarpıcı olanlardan sadece birkaç tanesidir. Listenin tamamını incelediğimiz zaman her atamanın çok ince elenip sık dokunarak yapıldığını göstermektedir.
         
Valiler kararnamesine baktığımız zaman ise, AKP'nin her dönem yaptığı gibi, atamalarda; liyakat ve yeterlilik kriterlerini dikkate almadığı, ''benim valim'' ve ''benim adamım'' anlayışıyla hazırlanmış bir liste görüntüsü vermektedir. Meslekteki geçmişi, başarısı, deneyimi vali olmak için aranan vasıflar olmaktan çıkarılmış durumdadır.
          
Önceki dönemlerde, gerek yargıda ki atamalarda gerekse Vali atamalarında belli kriterler dikkate alınırdı. Yargıda birinci sınıfa ayrılma, valilik olayında ise birinci bölgede kaymakamlık veya vali yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olma şartı aranırdı. Birinci sınıfa ayrılmış olan hâkim veya savcılar ancak belli bölgelerde ve konumuna uygun mahkemelerde görevlendirilirken, bu kararname ile birinci sınıfa ayrılmış hâkim veya savcılar sıradan bir hâkim veya savcı olarak sıradan bir ilçeye tayin edilmişlerdir. Bu kararnamede bu kriterler kesinlikle dikkate alınmadan, tamamen siyasi bir operasyon yapılmıştır.
          
Cumhurbaşkanının söylediği gibi yine de bu bizim iyi günlerimiz. Yakın bir gelecekte Cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olur ise daha önce yazdığım gibi, o partinin il başkanı vali, ilçe başkanı da kaymakam olur ise hiç şaşırmamak gerekir.




Önceki ve Sonraki Yazılar