Değişiklik önerisi yazılı olmalıdır

İyi günler Hüseyin Bey,

Ben 2009 yılından beri kurumsal bir matbaada çalışıyorum. Şirket küçülmeye gidiliyor diyerek beni başka birime göndermek istiyorlar. Ben tabaka baskıda çalışıyorum ve hiç bilmediğim sürekli baskıya göndermek istiyorlar. Üstelik 6 ayda olur beş sene de olur diyorlar. Ben gitmek istemediğimi söyledim. Benim gibi bir kaç arkadaş daha var personel müdürü tazminat veremeyiz çıkmak istiyorsan çıkışını yapalım dedi. Ben tazminatımı yakmak istemiyorum su an hiç bir şey imzalamadım birim değiştirmeyi kabul etmezsem beni tazminatsız işten atabilirler mi? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler

 

Merhaba Sayın Okuyucumuz

İşveren işçisiyle olan sözleşme koşullarında herhangi bir değişiklik yapmak istediğinde bu değişiklik önerisini işçiye sunmak ve onun onayını almak suretiyle bu değişikliği yapmak zorundadır. Yani tek taraflı bir kararla işveren sizin görevinizi değiştiremez. Bu konuda size yazılı olarak öneride bulunmalı ve sizin de bu öneriye 6 iş günü içinde yanıt vermeniz gerekmektedir. Sizin bu öneriye olumsuz yanıt vermenizin ardından işveren sizi işten çıkarabilir. Ancak bu durumda tazminatınızı ödemek zorundadır. Ayrıca siz tazminat alsanız dahi işe iade davası da açabilirsiniz. Bu nedenle işverenden görev değişikliği önerisini mutlaka yazılı isteyin ve 6 iş günü içinde bu öneriye olumsuz yanıt verin. Daha sağlıklı sonuç alabilmek içinde bir avukatla birlikte hareket edin.

İyi günler

 

Merhaba Hüseyin Bey,

Ben bir yılı askın bir suredir bir markette çalışıyorum 700 TL maaş alıyorum. Ama bu maaş da düzenli ödenmiyor ve sigortamda yok. Her defasında yaptıracağız diyorlar ama yaptırmıyorlar. Marketlerde sigortasız isçi çalıştırmanın bedeli nedir ve ben bunu nereye şikâyet edebilirim?

Teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Öncelikle belirtelim ki almakta olduğunuz ücret ülkemizde geçerli, olan asgari ücretin altındadır. Ayrıca asgari ücretin altında ücret ödemek yasal değildir. SGK tescili yapılmaksızın kayıt dışı işçi çalıştırmanın idari para cezası olmasının yanı sıra ödenmeyen primlerin de işverenden yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesi gerekir. Bu konuda işyerinizin bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz. Alo 170 hattından da bilgi alabilirsiniz.

İyi günler

İyi günler İrfan Bey

2000 yılından beri aynı iş yerinde çalışıyorum. Sigorta başlangıcım 1992 yılı. İşten ayrılmak istiyorum.  Ancak tazminat hakkımı da kaybetmek istemiyorum.15 yıl ve 3600 günü geçtim. SGK’dan tazminat yazısı alabilir yazısı ile işten ayrılabilir miyim yol gösterirseniz sevinirim.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar 15 yıl ve 3600 prim ödeme gününü tamamladıklarında işyerlerinden ayrılarak kıdem tazminatı talep edebilirler. Dolayısı ile SGK’dan sözünü ettiğiniz yazıyı alıp, kıdem tazminatı talep ederek işten ayrılabilirsiniz.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar