Yurt varsa umut da var

Sevgili Yurt okurları,

Bugün, başyazımızı sizlere bir ‘mektup’ olarak kaleme almak istiyoruz. Çünkü yaklaşık 3 yıldır aralıksız yayınlanan gazetemiz ne yazık ki dün sizlere ulaşamadı. Çünkü basılamadı, hazırlanamadı.

Derin bir mali krizin içinden geçen Yurt Gazetesi çalışanları 5 aydır maaşlarını tam olarak alamıyordu. Kağıt tüccarları gazetenin kapısına dayanmış durumda. Matbaa ise gazetemizi basmayacağını bildirdi.

Bir dönem gazetenin yayın çizgisi ve kimyasıyla oynanması ve yanlış yönetimin bu krizdeki payı kuşkusuz çok büyük. Ancak asıl önemli durum şudur; Türkiye’nin özgürlükçü güçleri, toplumsal muhalefet örgütleri, aydınları, emekçileri, böyle bir gazeteyi yaşatmak için gerekeni yapamadı.

Yurt gibi ezilenlerin sesi olmaya, toplumsal muhalefet alanının sözcülüğünü yapmaya, gericiliğe ve faşizme karşı mücadele etmeye çalışan; Ortadoğu’da olası bir kanlı boğazlaşmaya ve savaşa bütün gücüyle karşı çıkan bir gazeteyi bu ülke yaşatamazsa yazık olacak.

Oysa profesyonelce çıkarılan bağımsız, muhalif ve sol bir halk gazetesine sahip çıkmak bu kadar zor olmamalı. Biraz duyarlı ve sorumlu davranmak fazlasıyla yeter.

AKP-Tayyip Erdoğan diktatörlüğünün en acımasız olduğu dönemde susmayan, itiraz eden, muhalefetin sesini yükselten, zalimlere karşı koyma cesaretini gösteren ve nihayet bunun için bedel ödeyen, genel yayın yönetmeni tutuklanan bir gazeteye yeterli destek verilemedi.

Sanırız işin ciddiyeti de tam olarak kavranamadı.

Bu gazetenin imtiyazı kime ait olursa olsun esas sahibi okurlarımızdır.

Yurt bir gün çıkmayınca kamuoyu büyük destek verdi. Okurlarımız, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, siyasi parti ve meslek örgütlerimiz bizimle güçlü bir dayanışma içine girdi. Yükselişe geçen gazetemizi piyasanın boğma girişimini geri püskürttük.

Okurlarımız ve toplumsal muhalefet güçleri Yurt gazetesinin yaşatılmasından yana olduğunu net şekilde açıkladı. Toplum ve kamuoyu, bizim yanımızda olduğunu ortaya koydu. Sevindirici olan budur.

Sanırız Yurt’un bir gün de olsa yayınlanmaması, toplumsal duyarlılığın yaratılmasında olumlu bir rol oynadı.

Kötülüğün yerine iyiliğin toplumsallaşması için mücadeleyi sürdüreceğiz. Bunu ancak sizin desteğinizle yapabiliriz.

Biz hazırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar