Erzurum ve Erzincan’daki şeker fabrikalarına alıcı çıkmadı

Erzurum ve Erzincan’daki şeker fabrikalarına alıcı çıkmadı

Erzincan’daki şeker fabrikasına alıcı çıkmayınca çareyi Erzurum fabrikasıyla birleştirip, paket halinde satmakta buldu. Birleştirme kararını Özelleştirme İdaresi verdi. Şeker-İş’in avukatı Gökhan Candoğan böyle bir kararı ancak Başbakan Binal Yıldırım başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulunun verebileceğini, alınan paket satış kararının hukuki geçerliliğinin olmadığının söyledi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)  yaptığı duyuruda Erzincan Şeker Fabrikası ile Erzurum Şeker Fabrikasını birlikte ‘satış' yöntemiyle özelleştireceğini açıkladı. . Son teklif verme tarihi olarak 4 Mayıs 2018 belirlendi. Türkşeker'e ait 25 fabrikadan aralarında Erzurum ve Erzincan'ın da bulunduğu 14 fabrikayı satışa çıkaran ÖİB, Erzincan için teklif verme süresini 11 Nisan'dan 18 Nisan'a uzatmıştı. 16 Nisan'da yapılan özelleştirme ihalesinde ise Erzurum fabrikasına alıcı çıkmamıştı. Erzincan'a da teklif gelmediği belirtildi.

ÖYK KARARI ŞART

Şeker-İş Sendikası Avukatı Gökhan Candoğan, ÖİB'in, ihale komisyonunun böyle bir karar alamayacağını söyledi. ÖİB'in adeta sipariş usülü özelleştirme yaptığını belirten Candoğan, “ÖİB'e niçin 14 fabrika, tek tek mi satılacak ayrı ayrı mı satılacak, diye sorduk. Önce Erzincan'a teklif gelmiyor, erteliyorlar. Ardından yine teklif gelmiyor bu kez iki fabrikayı birleştirme kararı alıyorlar. Bu kararları kim veriyor? Özelleştirme İdaresi, ihale komisyonuysa bu kararları veren böyle bir yetkileri yok. Çünkü bu tür kararları ÖYK'nin alması gerekir” dedi

Candoğan, Şeker-İş'in bazı fabrikaların kapanacağı ve arazileri için bunlara teklif verileceğini açıklamasının ardından ÖİB ‘in zeyilname yapıp arsa miktarını düşürmek zorunda kaldığını belirtirken, “Demek ki  üretimle ilgisi olmayan alıcılar fabrikalara ilgi göstermedi. Bu da sendikanın bazı fabrikaların arsaları için alınmak istendiği iddiamızı doğruluyor. Biz bir yandan açtığımız davaların Danıştay'da karara bağlamasını bekliyoruz bir yandan da önümüzdeki hafta yeni davalar açacağız” diye konmuştu.