İttifak komisyonundan yeni düzenleme!

İttifak komisyonundan yeni düzenleme!

AKP - MHP İttifak Komisyonu, sandık kurulu başkan ve üyelerine ait olan polis çağırma yetkisini vatandaşlara da tanıyan düzenleme hazırlıyor.

2019 Mart'ındaki yerel seçimlerden önce 'acil' olarak yasalaştırılması planlanan düzenlemeyle ihbar yolunun açılması planlanıyor.

Seçim ittifakı ve uyum yasaları için oluşturulan AK Parti-MHP Komisyonu, vatandaşlara sandık başlarına polis çağırma yetkisi veren düzenleme hazırlıyor. 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre komisyon söz konusu düzenlemeyi ‘acil’ olarak ele alacak. Bu çerçevede oy verme işlemi sırasında sandık kurulu başkanlarının ve sandık kurulu üyelerinin kolluk güçlerini çağırma yetkisiyle ilgili değişiklik yapılacak.

Mevcut düzenlemede konuya ilişkin “Sandık çevresinde, cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar, sandık kurulu başkanı veya üyelerinden biri tarafından, derhal kolluk güçleri çağrılmak suretiyle sandık çevresinden uzaklaştırılır” hükmü yer alıyor.

İHBAR YOLU AÇILIYOR

Yeni düzenlemeyle bu tip durumlarda sandık kurulunun başvurmaması durumunda, vatandaşlar kolluk güçlerini çağırabilecek. Düzenlemenin Kürt illerinde kurulan sandıklar nedeniyle gündeme geldiği belirtiliyor. Sandık kurulu üye ve başkanlarının HDP’ye yakın isimler olması durumunda, vatandaşlara ihbar yolunu açmak için bu yola gidildiği belirtiliyor.

Düzenlemenin “Sandık başlarında bir partinin üyelerinin yığılarak psikolojik üstünlük sağlanması riskine karşı” gündeme geldiği kaydedilirken böyle bir durumda vatandaşların en yakın polis merkezine giderek ihbarda bulunabileceği belirtiliyor.

SANDIK KURULU BAŞKANLARI İÇİN MEMURİYET ŞARTI

AKP, daha önce YSK yasasından muhalefetin itirazları üzerine çıkardığı iki hükmü bu pakette yeniden getirecek. 

Partilere ve bağımsız adaylara, sandık kurul sayısının iki katı kadar müşahit adına düzenlenmiş fotoğraflı müşahit kartını ilçe seçim kuruluna teslim zorunluluğu getirilecek. Ayrıca sandık kurulu başkanlarının devlet memuru veya emekli devlet memuru olması zorunluluğu getirilecek.