CHP'li vekillerden eğitim çıkışı: Eğitimi vakıflarla boğdunuz, Ensar’la boğdunuz

CHP'li vekillerden eğitim çıkışı: Eğitimi vakıflarla boğdunuz, Ensar’la boğdunuz

CHP'li Milletvekilleri Aysu Bankoğlu ve Candan Yüceer, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde, bakanlığın eğitim politikalarına tepki gösterdi. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer “Eğitimi vakıflarla boğdunuz, Ensar’la boğdunuz" dedi.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde;  "Bakanlar, kadrolar değişiyor. Biri geliyor, biri gidiyor. Bütçenin nasıl harcanacağına ise her sene başka bakanın başka kadroları karar veriyor” dedi. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise “İktidarınızda ilköğretimden başlayarak eğitimi vakıflarla boğdunuz, Ensar’la boğdunuz, TÜRGEV’le, TÜGVA’yla boğdunuz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde görüşmeler sürüyor. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, komisyonda söz alarak şunları söyledi: 

"Ülkemizin geleceği olan eğitim sistemi onu bir avuç müteahhitten, inşaat sektöründen daha az önemli gören 19 yıllık AKP iktidarı döneminde maalesef can çekişiyor. OECD eğitim raporuna baktığımızda eğitimsizlikte zirvede olduğumuzu görüyoruz. Yine UNICEF’in raporunda eğitim kalitesi kategorisinde son sıralardayız. Ortaöğretim çağında okullaşma oranın en az olduğu 5 OECD ülkesi arasındayız. PISA verileri açık bir ölçüt oluşturuyor aslında. Matematiği, fiziği geçtim gerçekten ama maalesef çocuklarımız okuduklarını bile anlamaz hale getirilmiş durumda.”

"MEB YATIRIM BÜTÇESİNİN YÜZDE 10'U KADAR PAYI MAARİF VAKFI'NA AKTARILMASI GERÇEKTEN MANİDAR"

Koronavirüs salgınıyla birlikte sık sık gündeme gelen okullardaki temizlik konusuna ilişkin Yüceer, şunları söyledi:

"Temizlik personeli yok denilirken, devlet okullarına kaynak yok denilirken var olan kısıtlı kaynaklar özel sektöre, vakıflara transfer ediliyor. Millî Eğitim Bakanlığı özel okullara eğitim ve öğretim desteği olarak 6,9 milyar lira ayırabiliyor. Tek başına eğitim bütçesinden 1,5 milyara yakın parayı paralel eğitim kurumu gibi çalışan Maarif Vakfı’na aktarabiliyor. Türkiye Maarif Vakfı’nın bütçesi geçtiğimiz yıla göre yüzde 285,4 artmış. MEB yatırım bütçesinin yüzde 10’u kadar payı Maarif Vakfı’na aktarılması gerçekten manidar.”

"EĞİTİMİ, VAKIFLARLA BOĞDUNUZ, ENSAR'LA, TÜRGEV'LE, TÜGVA'YLA BOĞDUNUZ"

Yüceer, okullarda vakıfların AKP iktidarında arttığında vurgularken, "İktidarınızda ilköğretimden başlayarak eğitimi vakıflarla boğdunuz, Ensar’la boğdunuz, TÜRGEV’le, TÜGVA’yla boğdunuz… Şimdiye kadar yüzlerce vakıf kuruldu. Kaynaklar aktarıldı, destekler olundu. Ne oldu şimdiye kadar? Maarif Vakfı neymiş Afrika’da, Avrupa’da, Asya’da eğitim verilecekmiş. Türkiye’de verdiğiniz eğitimi görüyoruz. Sonuçlarını görüyoruz. Cemaat ve tarikatlar vakıf, dernek adı altında maalesef okullara yerleştiriliyor. Ben bu ısrarı da bu sevdayı da gerçekten anlamakta zorlanıyorum" sözleriyle eleştirdi. 

"BU UTANÇ SİZE YETER"

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Türkiye'ye ilişkin uluslararası eğitim raporlarına atıf yaparken, şunları söyledi:

"Rapor okul öncesi eğitimin eksik olduğunu, eğitim bütçesinin eksik olduğunu söylüyor. Diyorum ki öğretmenler mutsuz, eğitim bütçeniz eksik. On binlerce öğretmen atanamıyor. Sözleşmeli öğretmenler kadro bekliyor. 3600 ek gösterge problemi var ve olduğu yerde durmaya devam ediyor. Sizin istikbalimizin mimarı dediğiniz öğretmenlerimizin durumu bu. Şahlandırdığınızı zannettiğiniz ülkemiz ve 19 yıllık hükümetiniz için bu utanç size yeter" dedi. 

"BİR DE KUSURA BAKMAYIN AMA, AFERİN BEKLİYORSUNUZ"

"Aslan payı" olarak açıklanan Millî Eğitim Bakanlığı'nın bütçesine ilişkin Bankoğlu, "İşin içine enflasyon girdiğinde bir aslan miyav diyor, minik fareler kükredikleri ile kalıyorlar ne yazık ki. Eğitimde standardı korumak için bile 222 milyar TL bütçe gerekirken siz 211 milyat TL ayırmışsınız. Bir de kusura bakmayın ama aferin bekliyorsunuz" dedi. 

"BU ORAN YÜZDE 8, NEDEN ACABA"

Bankoğlu, Milli Eğitim Bakanı'nın sık değiştiğine dikkat çekti ve "Bakanlar, kadrolar değişiyor. Biri geliyor, biri gidiyor. Bütçenin nasıl harcanacağına ise her sene başka bakanın başka kadroları karar veriyor. Halbuki zamanımızı yatırıma harcasak daha iyi olmaz mı? Mesela hükümet bunu 2002'de güzel yapmıştı. O zaman bakanlık bütçesinin yaklaşık yüzde 17'si eğitim yatırımlarına ayrılmıştı. Şimdi ise bu oran yüzde 8. Neden acaba?" dedi.

"TENEKE OKUL"

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, okulların sorunlarına dikkat çekerken Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, "Size 21'inci yüz yılın göbeğinden, teneke okuldan bahsedeceğim. Avcılar, Tahtakale'den. Adı teneke okul, duydunuz mu bilmiyorum" diye seslendi. 

"BU OKULUN ÖZELLİĞİ ŞU, VAR AMA YOK"

Daha önce "teneke okulu" gündeme getirdiklerini anımsatan Aydoğan, "Eğer duymuşsanız görevinizi yerine getirmemişsiniz Sayın Bakanım. Bu okulun özelliği şu var ama yok. O bölgede rezerv imar planlaması diye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir uygulaması var" dedi. 

"ÇOCUKLAR HASTA OLACAKLAR"

Okulun prefabrik olduğunu işaret eden CHP'li Aydoğan, "Siz diyorsunuz ki 'kış aylarında sınıfları havalandıracağız.' Burada o çok mümkün değil, havalandırmaya çıkıldığı andan itibaren çocuklar hasta olacaklar" diyerek sorunu anlattı. 

Aydoğan, konuşmasının ardından Bakar Özer'in yanına giderek kısa bir görüşme yaptı. 

 

Kaynak: ANKA