Nebil Özgentürk'ün Sabahattin Ali Belgeselinin ilk gösterimi gerçekleşti

Nebil Özgentürk'ün Sabahattin Ali Belgeselinin ilk gösterimi gerçekleşti

Nebil Özgentürk'ün "Kayıp Kemiklerin İzinde: Bir Sabahattin Ali Trajedisi" belgeselinin ilk gösterimi Ankara'da Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali'nin katılımıyla yapıldı.

29. Ankara Uluslararası Film Festivali çok özel bir filmin gösterimine ev sahipliği yaptı. Usta belgeselci Nebil Özgentürk’ün, kızı Filiz Ali ile birlikte Sabahattin Ali’nin Kırklareli’nin Istranca dağlarında katledilişinin izini sürdüğü “Kayıp Kemiklerin İzinde” belgeseli Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluştu.

Gösterimi yönetmen Nebil Özgentürk ve Filiz Ali ile birlikte izleyen festival izleyicileri, film sonrasında duygusal anların yaşandığı çok özel bir söyleşiyi de izleme fırsatı buldu. İlk gösterime izleyicilerin gösterdiği yoğun ilgi üzerine ek bir gösterim tekrar izleyiciyle buluşturuldu.

"Filiz'in çok üzüldüğü an..."

1948 yılında faili meçhul bir cinayete giden Sabahattin Ali’nin kaybının üstünden tam 70 yıl geçti fakat büyük ozanın ne mezarı var ne de izi; kemikleri dahi yok edildi. Sanatçıdan geriye şiirleri, şarkı olmuş dizeleri, yediden yetmişe iz bırakan roman ve hikayeleri, araştırmaları ve uğruna canını verdiği memleket sevgisine dair fikirleri kaldı. Nebil Özgentürk belgeseli Sabahattin Ali’nin bir başka dünyasını ve hunharca işlenen cinayetten 70 yıl sonra Filiz Ali’nin babasının zalimce öldürüldüğü ormanın derinliklerindeki “olay yeri”ne gidişini anlatıyor. Özgentürk’ün belgeselinde Filiz Ali’nin hüzünlü yolculuğuna eşlik ettikten sonra belgeselin izleyiciyle buluşması da gözyaşlarıyla oldu.

Sabahattin Ali, “Filiz hiç üzülmesin” demişti ancak babasının Kırklareli dağlarındaki mezar taşına çiçekler bırakırken 10 yaşına geri dönen Filiz yine üzüldü.