Moody's: Türk lirası eriyebilir

Moody's: Türk lirası eriyebilir

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s'e göre ÖTV ve KDV’deki indirimler Türkiye’nin mali gücünü zedeleyebilir ve kredi notu açısından negatif etkiler ortaya çıkartabilir.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s , dün Türkiye’yi özellikle belli sektörlerdeki ÖTV ve KDV indirimlerinin sonuçları konusunda uyardı.

Bir kredi görünüm raporu yayımlayan ve Türkiye ile ilgili değerlerdirmeler yapan Moody’s , vergi indirimlerinin tüketimi geçici olarak artıracağını, buna karşın TL üzerindeki baskıyı yeniden canlandırma riski bulunduğunu vurguladı. 

Moody’s’in değerlendirmesinde, “İç talebi canlandırmak Türkiye’nin makroekonomik yeniden dengelenmesini yavaşlatabilir. Vergi indirimleri Türk Lirası kurunda aşağı yönlü trendi yeniden canlandırabilir ve hali hazırda güçlü olan enflasyonist baskıları ateşleyebilir.

Vergi indirimlerinin geçici olmaları nedeniyle hükümet bütesi üzerinde negatif etkisinin olmasını beklemiyoruz, ancak ekonomiyi resesyondan çıkarmak için daha büyük mali teşvik tedbirleri getirilmeye çalışılması problemli olabilir” ifadesini kullandı.

Moody’in açıkmasının detayları şöyle:

Vergi indirimleri ilgili sektörlerde enflasyonu gelecek iki ayda düşürecek ancak manşet enflasyon üzerinde çok etkisi olmayacak.

Türkiye’nin mali gücünün kademeli olarak zedelenmesi riski bulunurken, vergi indirimleri mali teşvikin gelecekte potansiyel olarak daha gevşek bir mali duruşa işaret etmesi nedeniyle kredi notu açısından negatif etkileri olabilir.

Cari açığın yeniden dengelenmesi, aşırı ısınan ekonomide sakin seyrin önemli bir işareti. Cari açığın ortadan kaldırılması, gelişmekte olan piyasalara giderek daha az miktarda ve pahalı sermaye girişleri olduğu bir ortamda ülkenin dış finansman ihtiyaçlarını azaltıyor.

Vergi kesintilerinin geçici nitelikleri nedeniyle hükümetin bütçesinde algılanabilir bir olumsuz etkisi olacağına inanmasak da, ekonomiyi resesyondan kurtarmaya yönelik geniş çaplı mali teşvik tedbirleri sorunlu olacak.