Rusya'dan açıklama: Türkiye ile ikinci bir S-400 anlaşması bu sene imzalanabilir

Rusya'dan açıklama: Türkiye ile ikinci bir S-400 anlaşması bu sene imzalanabilir

Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un yönetici Aleksandr Miheyev Türkiye'ye yeni bir parti S-400 hava savunma sistemi tedarikinin yapılacağını içeren anlaşmanını bu sene içinde imzalanabileceğini belirtti.

Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un yönetici Aleksandr Miheyev Türkiye'ye ikinci bir parti S-400 hava savunma sistemi tedarikinin yapılacağını içeren anlaşmanını bu sene içinde imzalanabileceğini açıklamasında bulundu.

Sputnik'in  haberine göre, Rosoboronexport Genel Direktörü Miheyev, Türkiye’ye yeni bir parti S-400 hava savunma sistemi tedarikiyle ilgili anlaşmanın ne zaman yapılacağına  ilişkin soruyu, “Bu sene içinde (imzalanması) bekleniyor” şeklinde cevapladı. 

Türkiye Rusya'dan dört s-400 bataryası satın almıştı, söz konusu tedariki içeren anlaşmanın 2.5 milyar dolar değerinde olduğu beyan ediliyor.   

Rosoboronexport yetkilileri, Ekim 2019'da yaptıkları açıklamara göre hava savunma sisteminin roketler dahil tüm parçalarını Türkiye'ye teslim ederek, anlaşmanın şartlarını zamanından daha önce yerine getirdiklerini ifade etmişti. 

Türkiye'ye ilk parti S-400 sisteminin teminini içeren anlaşmada opsiyon da bulunuyor. Bu durumda, Türkiye'nin ikinci partiyi satın almak istemesi hakinde bu ülkeye teslimata öncelik verileceği belirtiliyor. 

ABD yaptırımı 

Washington, Türkiye'nin S-400 satın alması nedeniye CAATSA (Hasımlarına Yaptırımlar Yoloula Karşılık Verme Yasası) çerçevesinde Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), SSB başkanı İsmail DEmir ve üç kurum yetkilisine yönelik yaptırımda bulunulacak kararı almıştı.