Gezici’den flaş çıkış: ‘Seçmen konuşmuyor…Bir dip dalga var’

Gezici’den flaş çıkış: ‘Seçmen konuşmuyor…Bir dip dalga var’

Gezici Araştırma’nın sahibi Murat Gezici, ilk kez karşılaştıkları durumu anlatırken, seçmenlerin anketleri yanıtlamadığını belirtti. Önceki seçimlerde 18 anket için 40-45 eve gittiklerini şimdi ise bu rakamın 120 eve çıktığını ifade eden Gezici, "Vatandaş konuşmuyor, fikrini söylemekten kaçınıyor veya çekiniyor. Kapılar anketörlerin yüzüne kapanıyor" dedi.

Gezici Araştırma’ya göre, seçmen güvensiz. Bilgisini ve verisini kimseyle paylaşmak istemeyen seçmen, kapıları anketörlerin yüzüne kapatıyor. Murat Gezici, “Geçen seçimde 40-45 kapıdan 18 anket almaya alışmış anketörlerimiz, 70-80 kapı çalmak zorunda kalmışlardı. Bu seçimde durum iyice garip bir hal aldı. Şu anda 120 kapıdan ancak 18 anket doldurtabiliyoruz” dedi.  

Murat Gezici, HaberTürk yazarı Fatih Altaylı'ya konuştu. Altaylı’nın, "Partiler yeni sistemi anlamamış"  başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Gezici Araştırma’nın patronu Murat Gezici aradı. Anlattıkları ilginç geldi, paylaşmak isterim.

Murat Bey araştırmacılığa yıllar önce bu işin duayeni Bülent Tanla ile başlamış. 1990’ların ilk yarısında. Sonra Adil Gür’le çalışmış, sonra da kendi şirketini kurmuş. 20 küsur yıllık araştırmacı.

‘İLK KEZ BÖYLE GÖRÜYORUZ’

“İlk kez böyle bir şey görüyoruz” dedi. İlk kez gördüğü şey şu:

Seçmenler anketleri yanıtlamıyormuş.

“Her anketörümüz 18 anket formu doldurtmak zorundadır. Bunun için de ortalama 40-45 kapı çalarız. Sandık bölgelerini belirler ve anketörlerimizi o bölgelere yollarız. Onlar da kapı çalar ve anket yapmak istediklerini söylerler. Genelde 18 anket için 40 civarında kapıya gideriz, 18’inden yanıt alırız.”

Ancak bu durum giderek farklılaşmaya başlamış.

“Geçen seçimde 40-45 kapıdan 18 anket almaya alışmış anketörlerimiz, 70-80 kapı çalmak zorunda kalmışlardı. Bu seçimde durum iyice garip bir hal aldı. Şu anda 120 kapıdan ancak 18 anket doldurtabiliyoruz. Vatandaş konuşmuyor, fikrini söylemekten kaçınıyor veya çekiniyor. Kapılar anketörlerin yüzüne kapanıyor.”

ANKET GÜVENİLİRLİĞİNDE SORUN YOK

“Bu durum anketlerin güvenilirliğini etkiliyor mu?” diye sordum.

“Güvenilir olmasında sorun yaratan bir durum değil bu. Sadece iş çok zorlaştı. Seçmen çekiniyor; konuşmak, fikrini paylaşmak istemiyor.”

Peki bunun nedeni korku mu?

Gezici’ye göre neden korku değil.

“Seçmen güvensiz. Bilgisini, verisini kimseyle paylaşmak istemiyor.”

“Neden?” soruma verdiği yanıt şu:

“Belli ki bir dip dalga var. Nereye doğru yönlenir bilmiyorum. Ama benzerlerini bir kez 1980’lerde, bir kez de 2000’lerde gördüğümüz bir dip dalga var. 24 Haziran gecesi göreceğiz.”