'Belediyelere resmi bir yazı gitmeden hazineden gelen para %30 eksildi'

'Belediyelere resmi bir yazı gitmeden hazineden gelen para %30 eksildi'

İletişimci Gönen Orhan katıldığı Düzlem programında yerel seçimleri değerlendirdi. Orhan, yerel seçimlere aylar kala önemli uyarılarda bulundu.

'KRİZ HENÜZ SOKAĞA İNMEDİ, SONBAHARDA İNECEK'

Kriz dönemlerinde belediyelerin yaşadıklarını değerlendiren Gönen Orhan, Türkiye'de henüz krizin sokağa inmediğini belirtti. Doğalgaz ve elektriğe zammın yeni geldiğini ve bunun önümüzdeki süreçte vatandaşın cebini etkileyeceğini ifade eden Orhan, bu yansımanın Eylül, Ekim ve Kasım aylarında başlayacağını, krizin ise vatandaşı gerçek anlamda 2019'da etkileyeceğini belirtti.

"Kriz dönemlerinde mahallede farklı bir hareketlilik olur. Türkiye'de henüz kriz sokağa inmedi. Daha yeni doğalgaz ve elektriğe zam geldi. Bunun yansıması önümüzdeki Eylül, Ekim, Kasım sıralarında olacaktır. Krizin gerçekten vatandaşın cebini etkilemesi 2019'u bulacaktır"

'BELEDİYELERE RESMİ BİR YAZI OLMADAN HAZİNEDEN GİDEN PARA %30 EKSİLDİ'

Belediyelere resmi bir yazı gönderilmeden hazineden gelen paranın %30 eksildiğini açıklayan Gönen Orhan, kriz dönemlerinde belediyeleri etkileyecek diğer olaylara örnek olarak emlak vergisinin belediye kasasına girme seyrinin düşmesini ve inşaat piyasasındaki daralma ile belediye gelirlerinin de daralmasını verdi. Bu tür gelirlerin önümüzdeki yılda da daralmasının bir kelebek etkisi oluşturmasından korkulduğunu ifade eden Orhan, 2019'da belediyeleri şunların etkileyeceğini belirtti:

-Hükümetten gelen kaynağın azalması
-Proje gelirlerinin azalması
-Emlak gelirlerinin geri durması

"Şu anda belediyelerde resmi bir yazı olmaksızın hazineden gelen para %30 eksiltildi. Emlak vergisinin belediye kasasına girme seyri kriz dönemlerinde düşer. Özellikle inşaat piyasasındaki daralma belediyelerin gelirini daraltıyor. Bu gelirler önümüzdeki yılda da daralacaktır. Bunun bir kelebek etkisi yapılmasından korkuluyor. 2019'u merkezi hükümetten gelen kaynağın azalması, proje gelirlerinin azalmazı ve emlak gelirlerinin geri durması etkileyecektir."

"BELEDİYELER İFLAS EDEBİLİR"

Kriz dönemlerinde belediyenin de devletin de hukuki anlamda iflas edebileceğini belirten Orhan, bu iflasın geri dönüşünün maaşların 3 ay ödenmemesi şeklinde olabileceğini ifade etti. Krizin önümüzdeki aylarda piyasaya yansımasıyla beraber, belediyelere yansımamasının imkansız olduğunu ifade eden Orhan, belediyelerin bu durumda alabileceği örnekleri de şu şekilde sıralıyor:

"Belediyeler varsa, yapabilirlerse, arsalarını satacaklar, yapabilirlerse özel projeler yapacaklar. Eskiden Avrupa Birliği gibi yerlerden proje parası bulabilen belediyelere gelen para çok kısılmış durumda. Belki bu proje imkanları 2019'dan sonra yeniden açılabilir. Belediyelerin 2019'da bir sıkışıklık yaşaması kaçınılmaz"