750 $'a iş kurmak

Malumunuz 3D yazıcılar son dönemin en önemli konularından biri. Güvenliğe takılmayan (yada güvenliği geçtikten sonra üretilebilen) bir silah, altın imalatında, israfın önlendiği takılar, çikolata ve şekerlemeler de dahil birçok konuda 3D yazıcı teknolojisini görüyoruz. Hatta eminim bir çoğunuz köprüden uçak motoruna, organdan kendi kendini değiştiren ilaçlara kadar birçok konuda üretim yaptıkları hakkındaki haberleri duymuşsunuzdur.

Hafta içinde bu konuyu araştırmak için Ankara’daydım. Emesys adlı bir teknoloji şirketi ve genel müdürü Hakan Ertan’ın konuğuydum. Hakan bey, bir uçak mühendisi. Şirketi Emesys ise daha önce de farklı konularda başarılı teknolojiler üretmiş. Şu anda ulaşılabilir fiyatlara 3D yazıcılar üreten bir firma. Hatta bu yazıcıları da, kendisine ait 3D yazıcılardan üretiyor.

Daha önce de bahsettiğim gibi 3D yazıcı dünyası birçok alanda hizmet veriyor. Ancak buna rağmen sektör çok ama çok yeni. Hakan bey bu durumu otomobil endüstrisinin ilk zamanlarına benzetiyor. Şu an 3D yazıcılar ilk otomobiller gibiler ( http://tinyurl.com/atfilkotomobil ), yani bisiklet lastiğine takılmış bir su motoru misali… Daha önümüzde Tesla’nın sürücüsüz araçlarına kadar gideceğimiz uzun bir yol var.

İşin ilginç tarafı bir çok tanımsızlığın olduğu zamanımız dünyasında burada gidilecek yol neredeyse uzun bir süre için tanımlı. Hakan bey ile ilk antant kaldığımız konu, 3D yazıcıların yaygınlaşma süreci oldu. Hani şu mahalle aralarında gördüşümüz 90’lı yılların video kaset kiralayıcısı 2000’li yılların GSM operatör bayilerinin en yeni iş alanı bu olacak gibi görünüyor. 750 dolara alınan bir yazıcı ve baskıya uygun filamanlarla, aklınıza gelen birçok ürünü üretmek mümkün hale geliyor. Mahallenin çocuğuna oyuncak, meraklısına eğlenceli bulmacalar, 3D tarayıcı ile yeni doğan yumurcağın küçültülmüş biblosu, mimarlık öğrencisinin ödevinin maketi… Dediğim gibi bu işin sonu yok. Hatta ilginç bir şekilde bütün modellemeleri parasız alabileceğiniz siteler bile oluşmuş. İşin güzel tarafı bu 3D yazıcıları bilgisayara bağlamadan da çalıştırabiliyorsunuz. Sadece elinizde basılacak ürünün CAM (Computer Aided Manufacturing) dosyaları olmalı. Bunları parasız bulmak da şu an oldukça kolay.
Hakan bey konuşmamızın bir yerinde benim dikkatimi çeken iki konuya temas etti. Birincisi bu sektörün yaygın hammaddesi olan flamanların Türkiye’de üretilemediğine ki bence burada da harika bir arge ve iş fırsatı var. İkincisi ise bu yazıcılardan yapılan fonksiyonel protezler. Hakan bey, bu konuda gelecek her isteği bir sosyal sorumluluk anlayışı içinde bilabedel karşılamaktan büyük mutluluk duyacaklarını özellikle belirtti.

Önceki ve Sonraki Yazılar